От мрежата

Година по-късно по делото с ареста на Борисов и Горанов обвинения няма

  02.03.2023 11:28  
Година по-късно по делото с ареста на Борисов и Горанов обвинения няма

Година след ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на пиарката му Севдалина Арнаудова и на бившия финансов министър Владислав Горанов обвинения по това дело не са повдигнати, съобщава Mediapool. Производството е за изнудване на хазартния бос Васил Божков, който твърди, че е плащал милиони, за да работи лотарийният му бизнес. По делото са извършени някои действия, но разпит на Божков не е проведен. Причината е липсата на отговор от властите в Дубай, където пребивава Божков.

Незаконен арест

Борисов, Горанов и Арнаудова бяха задържани за 24 часа от МВР миналия март, когато на власт беше правителството на Кирил Петков и вътрешен министър беше Бойко Рашков. Арестите бяха мотивирани със сигнал за изнудване на Божков. Тримата бяха освободени след изтичане на полицейската мярка, а прокуратурата не поиска удължаване на ареста. Впоследствие съдът обяви за незаконно задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова.

МВР изпозлва особена процедура, за да ги арестува – задържане в условията на неотложност. Спешността бе оправдана с разпит на тогавашния премиер Кирил Петков, който в показанията си твърдеше, че имало опасност да се укрият доказателства.

Тези аргументи обаче не бяха приети от съда. През миналото лято задържането на Борисов бе окончателно обявено за незаконно. В решението си съдиите записаха, че в заповедта за арест не са били описани факти, а единствено номер на разследване и текст от Наказателния кодекс. В същия дух бяха и решенията по отношение на Горанов и Арнаудова.

Не ме занимавай

Още от самото начало на това производство прокуратурата демонстрира нежелание да се занимава с него. Държавното обвинение заяви, че всички следствени действия са били опорочени, защото са извършени от разследващ полицай. Към момента на твърдяното престъпление обаче Борисов и Горанов са били министри, т.е. производството е трябвало да се води от следовател. Затова прокуратурата заяви, че всички действия трябва да бъдат повторени, за да са процесуално годни.

Към днешна дата част от тях са извършени наново, но не при всички е това е възможно. Например направените преди година изземвания няма как да бъдат повторени. Затова са били разпитани допълнително поемните лица, присъствали тогава.

Щом е за Магнитски, ще кажем

През изминалата година прокуратурата не е давала информация за това дело. Разследващите се сетиха за него едва през февруари тази година, след като Горанов бе санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон "Магнитски".

Очевидно финансовото министерство на САЩ е намерило достатъчно доказателства за тезата на Божков, че е плащал 20% от печалбата на "Национална лотария" към управляващата "shaika", за да получи данъчно изключение за бизнеса си.

Вече три години прокуратурата практически отказва да разследва тези твърдения на бившия хазартен бос.

След съобщението, че финансовият министър на бившия премиер Бойко Борисов е санкциониран от САЩ за корупция, от държавното обвинение заявиха, че твърдения относно негови действия се разследват. Резултат обаче няма.

Пак наскоро се разбра и че е изпратена молба за правна помощ за разпит на Божков. Документите са предадени едва през април 2022 г., макар неговите изявления за корупционна схема в хазарта да са публично известни още от май 2020 г.

Към 1 март 2023 г. отговор от Обединените арабски емирства не е постъпвал, според отговорите на прокуратурата до Mediapool.

Не може просто да се обадим по Viber

Разпитът на Божков чрез видеконференция не може да се случи толкова лесно, обясниха от прокуратурата. Според НПК това може да се случи, само ако и законодателството на другата държава го позволява. Освен това цялата процедура трябва да бъде документирана и протоколирана в присъствие на длъжностни лица и от двете страни.