Бизнес Светът

Поръчките към американските промишлени предприятия са намалели рязко през януари

  07.03.2023 10:11  
Поръчките към американските промишлени предприятия са намалели рязко през януари

Новите поръчки към американската промишленост рязко са намалели през януари, сочи доклад, публикуван днес от министерството на търговията на САЩ и цитиран от ДПА.

Поръчките, отправени към американския промишлен сектор, са се свили с 1,6 на сто през първия месец на 2023 г. на месечна основа, след като през декември увеличението им бе преразгледано надолу до 1,7 на сто. Икономисти очакваха поръчките към заводите в САЩ да намалеят с 1,8 на сто през януари в сравнение със скока от 1,8 на сто, първоначално отчетен за предходния месец.

Стръмният спад на новите поръчки за промишлеността до голяма степен отразява значителното отдръпване на поръчките на дълготрайни стоки, които се сринаха с 4,5 на сто през януари спрямо декември, когато пък нараснаха с цели 5,1 на сто.

Междувременно поръчките за недълготрайни стоки са се увеличили с 1,5 на сто през януари спрямо декември, когато намаляха, отново на месечна база, с 1,7 на сто.

Нивото на запасите от промишлени стоки са останали почти без промяна през януари, след като се покачиха с 0,4 на сто месец по-рано.