Бизнес

Турция отново пусна износа на домати

  08.03.2023 10:45  
Турция отново пусна износа на домати

Само пет дни просъществува забраната за износ на турски домати, наложена от правителството на Ердоган. Турция премахна от днес забраната за износ на домати, въведена от 2 март, предаде БТА, цитирайки турската частна телевизия НТВ.

Министерството на земеделието и горите на Турция наложи преди няколко дни временно ограничение за експорта на домати до 14 април заради рязко увеличение на цените им в страната и заради последиците от катастрофалното земетресение, засегнало 11 провинции. Това наложило да се вземат мерки за "гарантиране на продоволствената сигурност и за стабилизиране на цените".

Мярката обаче е предизвикала силна негативна реакция на местните производители и с решение, публикувано в турския държавен вестник, от днес забраната за износ на домати е отменена.

Новината за спрения износ предизвика безпокойство и у нас, тъй като Турция е основен вносител на домати в страната ни. По данни на земеделското министерство от внесените общо 75 000 тона от този зеленчук през първите 10 месеца на миналата година, 46 000 тона са дошли от южната ни съседка.

По-рано днес, преди да стане известна информацията за отново разрешения износ на турски домати, експерти обясниха пред БНР, че може да очакваме цената им на вътрешния пазар да стигне 5 лв. за килограм на едро и до 7 лева на пазара на дребно. "Поскъпването на борсите вече се усеща, каза за БНР председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Според него обаче до дефицити на пазара няма да се стигне.

Интересно ще бъде да се проследи дали след като опасността от недостиг на внос на евтини домати от Турция вече отмина, нашите производители и търговци ще продължат да вдигат цените.