Новини Реакция

Кабинетът отново одобри промените, регламентиращи механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор

  08.03.2023 13:30  
Кабинетът отново одобри промените, регламентиращи механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор

Служебното правителство отново одобри проект за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, които ще внесе и в следващия парламент. С тях се създава механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор. Поправките предвиждат при необходимост съдия от Върховния касационен, от Апелативния или от Окръжния съд, да ръководи разследване срещу обвинител номер едно или негов заместник, обясни министърът на правосъдието Крум Зарков:

"Той ще бъде временно назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура и ще се определя на случаен принцип по списък, предварително одобрен от Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд измежду хората, дали съгласието за включването си в този списък. Този законопроект беше внесен в предишното Народно събрание, беше гласуван на първо четене на 27 януари, но поради прекратяване на мандата на Народното събрание не можа да извърви процедурата до край. Това е законопроектът, с който България най-сетне ще успее да отговори на изискванията на европейските стандарти. Този законопроект ще свали от гърба ни над 70 осъдителни решения срещу България".

Според Зарков без тези законодателни промени няма да има съдебна реформа:

"Това не е цялата съдебна реформа. Това е лакмусът за наличието на политическа воля и ако такава воля няма, за да се направи първата стъпка, то не може да има такава воля, за да се извърви целият път. Надявам се законопроектът да бъде сериозно обсъден и обмислен, но най-вече да бъде приет и то в първите месеци на следващото Народно събрание".  

Правосъдният министър очаква успешното екстрадиране в България на осъдения през 2009 година за двойно убийство пред дискотека „Соло“ Илиян Тодоров. Той беше задържан в понеделник на летището в столицата на Узбекистан: "Ние ще изпратим всички необходими документи. След това Узбекистан следва собственото си право, което - признавам, не познавам добре, но се надявам и вярвам, че екстрадиционната процедура ще завърши успешно".