Новини Светът

Русия удари с ракети Киев, Одеса и други големи градове

  09.03.2023 17:30  
Русия удари с ракети Киев, Одеса и други големи градове

През нощта на 9 март руските окупатори атакуваха Украйна с ракети и дронове, съобщи главнокомандващият Валерий Залужни. Русия е пуснала 81 ракети, от които 54 крилати, 8 авиационни, 13 зенитно управляеми и 8 ирански дрона "Шахед". От 48 крилати ракети  Х-101/Х-555 и "Калибър" украинската ПВО е свалила 34. Унищожени са и 4 дрона. За останалите видове ракети Украйна не разполага с подходящо ПВО оръжие. 
В ранните часове на днешния ден бяха ударени редица градове, включително столицата Киев, черноморското пристанище Одеса и вторият по големина град в Украйна Харков. В няколко района е прекъснато електроподаването. 

Атаките поразиха цели в широк периметър, простиращ се включително от градовете Житомир, Виница и Ровно на запад до Днипро и Полтава в Централна Украйна.

ЗА ОТМЪЩЕНИЕ

Руското Министерство на отбраната обяви днес на своя сайт, че масираната ракетна атака е била "възмездие за терористичните актове от 2 март в Брянска област, организирани от киевския режим." Ударът е нанесен по ключови елементи от военната инфраструктура на Украйна, предприятията от отбранителния и промишления комплекс и енергийните съоръжения, които ги поддържат. Целта на удара е постигната. Поразени са всички посочени обекти, похвали се министерството.

Областният управител на Одеса Максим Марченко заяви в социалната мрежа "Телеграм", че при масирана ракетна атака е било поразено енергийно съоръжение в пристанищния град, което е предизвикало спирания на електрозахранването.

"В резултат на масиран ракетен удар беше поразен обект от енергийната инфраструктура, има и щети по жилищни домове", посочи той. По думите му силите на противовъздушната отбрана са свалили част от ракетите и е възможно да последват и нови нападения. "За щастие, няма пострадали. Въведени са ограничения в електроподаването."

Областният управител на Харков Олег Синегубов заяви, че по града и областта са нанесени към 15 удара.

"Врагът нанесе около 15 удара по града и областта - посочи той също в "Телеграм". - Инфраструктурата отново беше сред целите. Информацията за пострадали се уточнява."

За удари беше съобщено и в Днипро, Централна Украйна, и в западните градове Луцк и Ровно, които се намират далеч от фронтовите линии на продължаващата вече една година война.

Сведения за взривове постъпват и от северния град Чернигов и от западната Лвовска област, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изданието "Дзеркало тижня" съобщи за експлозия в Киев, детонации са чути и в град Суми. Над западната Лвовска област е забелязан дрон.

Според украинското интернет издание "Обозревател" (Obozrevatel.ua) двама души са ранени при ракетен удар в Харков, нанесен близо до къщата им.