Бизнес

Право, психология и медицина са сред най-желаните специалности в Софийския университет

  10.03.2023 09:00  
Право, психология и медицина са сред най-желаните специалности в Софийския университет

Кои са най-предпочитаните специалности от българските и чуждестранните кандидат-студенти в СУ „Св. Климент Охридски“? Университетът има 16 факултета, а обучението е в 120 специалности. Подробности пред Радио София разказа началника на отдел „Образователни дейности“ в университета Албена Григорова. По думите й интересите на кандидат-студентите са различни, но „право“, „психология“, „софтуерно инженерство“, „графичен дизайн“, „предучилищна и начална училищна педагогика“, „английска филология“, „международни отношения“, „журналистика“, „фармация“ и медицина“ са сред най-желаните специалности.

Записването за първата кандидат-студентска сесия за 2023-2024 година е в ход. Григорова сподели че първата сесия не поддържа много изпити:

„Там са само три от всички останали и те са тези, които са валидни за специалността „медицина“ и „фармация“. Това са двете специалности, които по държавни изисквания се приемат с кандидат-студентски изпити по биология и химия. Това са конкретно едни и същи кандидати, на които е даден още един шанс да се явят. Числото на заявилите в двете сесии за тези изпити е почти еднакво“.

Григорова посочи, че има засилен интерес от страна на чужденци за обучение в Софийския университет, като приблизителният им брой е около 300 човека годишно. Една от най-честите специалности, които те избират е „медицина“ на английски.