Новини

Радев откри изложба за спасяването на българските евреи

  10.03.2023 13:27  
Радев откри изложба за спасяването на българските евреи

Навършват се 80 години от спасяването на българските евреи. Президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Гълъб Донев, Симеон Сакскобургогтски, представители на организации на български евреи, министри и дипломати участваха в откриването на документалната изложба в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Експозицията показва експонати от фонда на Националната библиотека, както и наградите, с които посмъртно е удостоен цар Борис III от международните еврейски организации. Експозицията показва ръкописи, старопечатни и редки книги, фотографии и документи на български, иврит и на османотурски език.

В словото си президентът посочи, че спасяването на българските евреи преди 80 години и днес е пример за силата на обществената енергия посветена на справедлива кауза:

"Българите не изневериха на толерантността и съпричасността към страдащите. Хитлер не пречупи решението на Цар Борис да не допусне депортацията на нито един български поданик извън пределите на България. В тези неимоверни дни на изпитание българският народ и държава издържаха невероятен тест с огромна историческа стойност, като не допуснаха нито един български евреин да загине в лагерите на смъртта или да бъде убит в България."