Светът

CNN: Нито войната, нито санкциите засегнаха военното сътрудничество между Китай и Русия

  10.03.2023 15:47  
CNN: Нито войната, нито санкциите засегнаха военното сътрудничество между Китай и Русия

През изминалата година санкционираните от Запада руски отбранителни компании продължиха да поддържат активни търговски отношения с китайски държавни отбранителни предприятия, съобщава CNN.

Митническите документи, разгледани от CNN, показват, че само до средата на ноември базираният в Пекин отбранителен изпълнител Poly Technologies е изпратил най-малко дузина пратки оборудване на санкционирана руска компания. Доставките включват по-специално резервни части за хеликоптери и радиооборудване.

Дългогодишният търговски партньор на PolyTechnology, авиационният завод в Улан-Уде, който произвежда военни хеликоптери, също продължи да изпраща части и хеликоптери на пекинската компания през последната година.

Най-малко три пратки от Poly Technologies включват оборудване за експлоатация или поддръжка на руския Ми-171Ш, военнотранспортен хеликоптер, който може да носи оръжия и е бил използван в операциите на Москва в Украйна.

В същото време, отбелязва CNN, няма доказателства, че стоките, доставени от Китай, се използват директно от руската армия в Украйна.

Военни анализатори и експерти по сигурността казват, че частите, изпратени от китайската фирма в Русия, са доста основно руско авиоцианно оборудване. Доставките могат да бъдат част от съществуващи договори и стандартни бизнес отношения между компаниите.

"Този ​​тип износ трябва да бъде одобрен от правителството. Но предвид естеството на тези части и факта, че Poly Technologies е под санкции на САЩ от 2013 г., правителството може да не вижда причина да не одобри доставките", обяснява Юн Сонг, директор на Китайската програма на мозъчния тръст във Вашингтон Stimson Center.

В същото време статистиката за търговията от миналата година показва, че ключовите играчи в отбранителния сектор поддържат много силни връзки помежду си. Според експерти такива добре установени връзки могат да бъдат използвани за доставка на оръжия за Москва - ако официален Пекин не възрази срещу това.

В края на февруари директорът на ЦРУ на САЩ Уилям Бърнс заяви, че според разузнаването Китай обмисля изпращането на оръжие на Русия, но Пекин все още не е взел окончателно решение.

В отговор китайският външен министър Цин Ган сравни доставките на китайски оръжия за Русия с доставките на американски оръжия за Тайван.

"Защо САЩ искат от Китай да не предоставя оръжия на Русия, но в същото време продават оръжия на Тайван? - попита министърът на пресконференция.

В същото време Цин Ган повтори, че Китай не доставя оръжие на никоя от страните в украинския конфликт и подкрепя мирното уреждане на този конфликт.