Новини

10% по-малко българи в чужбина ще гласуват, най-много секции в Турция

  10.03.2023 15:49  
10% по-малко българи в чужбина ще гласуват, най-много секции в Турция

740 секции в чужбина в 62 държави на всички континенти ще има на изборите на 2 април. В Турция те ще са над 160, във Великобритания и Ирландия - 115, Германия - 74, Испания - 64, САЩ - 56, Италия - 26, Нидерландия - 23, Канада - 16, Франция - 16, Гърция - 20. В Чехия ще може да се гласува само в посолството на България, в Германия също има изключения на образувани секции. 115 секции ще са в дипломатически и почетни консулства на България. Министерството предлага на ЦИК да не се образуват секции за гласуване в Украйна.

Това каза на брифинг Калин Анастасов, зам.-председател на работната група в МВнР за провеждане на изборите извън страната.

На 7 март изтече срокът за подаване на заявления за гласуване. До 24 ч. на 14 март консулите трябва да издадат заповеди за секциите и да публикуват списъците за гласуване на сайтовете на мисиите. Българите в чужбина да се информират от тях, а на 1 април да проверят за промени, призовават от външно министерство.

10% по-малко са подадените заявления за гласуване от изборите през октомври, с 40% по-малко от април 2021 г. Намаляването на броя на подадените заявления вероятно се дължи на автоматичните секции и възможността за гласуване без предварителна регистрация и предпазливост от предоставяне на лични данни, обясни Анастасов. По данни на МВнР обаче 60% не се явяват.

Ведомството има организация за транспорт на машините, прогнозният брой - е между 240 и 410 устройства. Следващата седмица ще се подготвят изборни книжа и материали. 220 наши дипломати в чужбина ще участват и 520 служители ще бъдат командировани от България за изборите.

Припомняме, че партия Възраждане подаде сигнал за съмнителни практики при подаването на онлайн заявления за разкриване на изборния секции в Република Турция. Партията посочи, че са подавани масово от едни и същи IP адреси и то предимно от България, без самите податели да знаят за това. Сигналът обаче беше пренебрегнат от ЦИК.