Коментари

Седмичен коментар

  13.03.2023 09:32  
Седмичен коментар

София и Баку разширяват сътрудничеството си

През май азербайджанската държавна петролна компания SOCAR ще открие свой офис в България. Това е знак за сериозните намерения за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в енергетиката. Това е заявил президентът Румен Радев след видеоконферентен разговор с колегата си Илхам Алиев, който се е провел в събота в Баку, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

От азербайджанска страна е проявен и сериозен интерес към инициирания от България проект Solidarity Ring (String), който позволява пренос на допълнителни количества природен газ към Европа от Азербайджан, като се използва съществуващата инфраструктура на газопреносни мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия.

Радев е поканил Алиев на посещение в София в близките месеци, за да се договори присъединяването на Азербайджан към проекта.

Разговорът между Радев и Алиев се проведе чрез видеоконферентна връзка, след като българският държавен глава даде положителен резултат от тест за Ковид19.

Няма разлика между българи и сърби

Това каза на български език при посещението си в Босилеград в събота сръбският президент Александър Вучич и обеща нови пътища и ремонти на други пътища в района, както и инвестиции, за да бъдат открити нови работни места, съобщи агенция Танюг.

Вучич изтъкна, че е горд, че е първият държавен глава, посетил Босилеград от 97 годиниРадвам се, че задействахме и променихме някои неща по въпроса за учебниците на майчин български език в БосилеградТук хората са много добри и трудолюбиви и обичат страната сиподчерта той и добави, че е получил шоколад за сина си.

Сръбският президент коментира, че е необходимо в най-скоро време да се направи ремонт на училище „Георги Димитров“, който ще струва 780 хил. евро. Тойпохвали председателя на община Босилеград Владимир Захариев, „който е човек с голяма енергия и ще бъде на власт, докато е жив, защото винаги печели изборите.

Представители на Националния съвет на българското национално малцинство благодариха на Вучич за всичко, което е направил за тях през последните 10 години, пише БТА.

По-късно стана известно, че по време на визитата наВучич в Босилеград са задържани и отведени в полицията лидерите на местните българи и членове на Културния информационен център, които след няколко часа били освободени

Пътят на Скопие към ЕС не бил през София

В телевизионно интервю премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски се изсили: „Ние преговаряме с Брюксел, а не със София. Пътят към ЕС не минава през София, защото влизането в ЕС е изпълнение на критерии, което се одобрява от 27 държави членки

Ковачевски посочва, че РСМ и България имат въпроси, които ще решат двустранно, а вписването на други общности в конституцията е само един от въпросите, който изисква мнозинство от 2/3 в парламента.

Оръжие за НАТО минава през България

Непрестанен конвой с военна техника на НАТО влиза през ГКПП "Капитан Петко Войвода" откъм Гърция, прекосява България и през Румъния отива в Украйна. 

Танкове, бронетранспортьори, камиони и всевъзможни бойни машини са натоварени на платформи, теглени от тирове с румънска регистрациякоито минават транзит през нашата граница, без да ги проверяват, съобщава "24 часа".

На въпрос на вестника "Каква е тази бойна техника и къде отива", служители на граничния ни пункт край Свиленград отговарят"Машините са натовски. Товарят ги на пристанището в Александруполис и отиват за Украйна".

"Всичко това е помощ от натовски държави за Украйна", коментират гърци от Александруполис, цитирани от „24 часа“.

Българите не изневеряват на страдащите

Спасяването на българските евреи продължава и днес да бъде пример за силата на обществената и политическа енергия, посветена на справедлива кауза. 

Това заяви президентът Румен Радев по повод 80 г. от спасяването на българските евреи. Държавният глава откри документалната изложба, посветена на историческото събитие в Националната библиотека. Почетен гост на събитието бе известният историк и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар.

Радев припомни историческата роля на Димитър Пешев, един от политиците и наши съграждани, изиграл най-голяма роля в спасяването на българските евреи. 

“Нито един евреин не е изпратен в лагерите на смъртта. Българските институции, нашият народ отхвърлят антисемитизма. Изолирана и заплашена от окупация България бе принудена да се включи към тристранния пакт. Българите не изневериха на толерантността и съпричастността към страдащите. Хитлер не пречупи решенията на цар Борис да не допусне депортацията на нито един български поданик“, каза още държавният ни глава.

ЦЕНИТЕ

ДДС на храните у нас най-висок в Европа

В България и Европа цените на храните в голямата си част са едни и същи. Нашите производители доставят продукти, които на щанда са с по 50-90% надценка. Какви са разходите на веригите и защо остава само 4% печалба – това не е проблем на правителството, нито на парламентазаяви по Нова тв зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков и съобщи, че ДДС на храните у нас е най-високият в Европа.

Нашите оранжерийни производители изпитват изключително сериозни затруднения. През последните 25 години оставихме на самотек производителите на краставици и домати. Жестоката конкуренция от Турция и Гърция ги постави в невъзможност да произвеждат, подчерта Джиков.

Производствената цена на 1 кг домати е около 4,50 лева, което е около 250-300% по-скъпо в сравнение с 2021 г., каза той и коментира, че очакваното поскъпване на водата между 17 и 395% ще доведе до поскъпването на абсолютно всички продукти, за чието производство се използва вода, доставяна през помпи.

Веригите около държавата

Животновъдството в България е пред фалит, предупредиха представители на организации в сектораи заявиха, че са готови за ефективни протести.

Изкупуването на суровото мляко се спира. В същото време млекопреработвателните предприятия работят и вече са задръстени от стока, каза председателят на "Обединени български животновъди" Бойко Синаповпо БНР.

И потребители, и ние, като производители, разбрахме какъв е проблемът. Единствено държавата и контролните органи не могат да разберат къде е проблемът. А той е в тези големи вериги, които слагат монопол и извиват ръцете на държавата. Но ние сме в безизходица. Нашата продукция се изкупува на ужасно ниски цени, не само суровото мляко и меса, оплака сеСинапов.

Според него зеленчукопроизводителите, нито животновъдите са виновни за високите цени в магазините: „Защото на наш гръб се внасят и се продават чужди бракувани продукти, които влизат в България. Нискокачествени продукти се вкарват и се продават с български етикети“.

Имотите поскъпнаха с 18%

Прогнозата за тази година обаче е за поевтиняване с 10%каза Снежана Стойчева, директор на imoti.net. 

Общо на българския пазар за миналата година има 240 хил. сделки, което е по-малко от 3% от населението на страната. Над 1,3 млн. кв. м е започнатото ново строителство в София, което се равнява на 12 хил.сгради, коментира Добромир Ганев от Национално сдружение на недвижимите имоти.

По думите му през 2021 г. 200 хил. души са сменили постоянното си местожителство от по-голяма в по-малка община. Тази година за недвижимите имоти ще бъде добра, макар и с по-малко сделки. 

Само 7 евро на час получават българите

Разходите за труд в България са най-ниските в ЕС – средно 7 евро на час. Средният разход на час за труд в държавите членки е бил около 29 евро, а в еврозоната - 32 европоказват данни на Евростат за 2021 г.

В Германия работодателите плащат 37 евро за час труд, в Дания - близо 47 евро. 

Трудът в България е не само е най-евтин, но и изостава от средните нива в ЕС, съобщи Би Ти Ви. Най-близо до заплащането у нас е нивото в Румъния – там средната стойност е 8,5 евро на час. Във всички останали страни членки разходите са над 10 евро на час.

България е на последно място в ЕС и по размер на доходите. Брутният годишен доход на работещ у нас без деца е около 9371 евро, а в Дания - над 60 хил.евро.

Не остаряваме бавно

Страната ни е първа в ЕС по смъртност, а раждаемостта намалява значително, сочат данни на Евростат

1787 са смъртните случая на 100 хил. жителиСлед нас са Румъния (1622), Унгария (1513), Литва (1482) и Латвия (1445), съобщи Евростат. С най-ниската смъртност е Франция (863) и Ирландия (892), изпреварвайки Люксембург (905), Финландия (917) и Испания (919).

Болестите на кръвоносната система и раковите заболявания са 55% от причините за смърт в ЕС, като варират от 42% в Белгия до 76% в България. В годината, в която започна пандемията, тя е била третата основна причина за смърт в ЕС с общо почти 439 хил. смъртни случая. 

Според доц. Стоянка Черкезова от Института за населението и човека към БАН в България има свръхсмъртност в различните възрастови групи - при децата (под 1 година), над 35 г. при мъжете и между 45 и 50 г. при жените. Около два пъти по-висока едетската смъртност в сравнение със средната за Европа.

Модерни дънки с много кръпки

Северната тангента беше четвъртата магистрала, която проверихме. Оказа се, че и лотове на магистрала "Тракия" са в лошо състояние Имаше проблеми с качеството и количеството на асфалтовата настилка. При проверка на магистрала "Хемус" в частта от София до Яна се оказа, че тя също е в лошо състояние. На 8,5 км от магистрала "Хемус" има 235 кръпки, а за 5 км от Северната тангента има 63 кръпки, съобщи пред Би Ти Ви служебният регионален министър арх. Иван Шишков

Направихме проверка на магистрала Марица в един от участъците, където движението е затворено, защото пътят е пропаднал. Беше установено, че асфалтовата настилка от двете взети проби е съответно 24 и 25 смпри стандарт 30 см. Има проблем и със земната основа. Според мен пропадането е в резултат не само на некачествено строителство, но и на пестене на материали, каза арх. Шишков.

Тези магистрали приличат на едни скъпи дънки, модерни, с много кръпки и с малко дупки, коментира министърът.

Губим хранителния си суверенитет

 

Не си даваме сметка, че за годините след прехода стъпка по стъпка губим хранителния суверенитет на нашата страна. В общата структура на икономиката ни през 1989 г. селското стопанство обхващаше около 28%, днес то има дял от 3,9-4,1%, коментира пред БНРмакроикономистът проф. Димитър Иванов. 

Между 2005 г. и 2020 г. България е рекордьор в ЕС по спад на работната сила в селското стопанство, който ес над 8,3% на година. Как тогава няма да внасяме скъпи храни? Зарязана е политиката на държавно субсидиране и развитие на сектора. Разпокъсахме селското стопанство и сега се учудваме защо потребителската ни кошница е поскъпнала с 24%. 

И да опитаме да контролираме цените на стоките, те няма да намалеят за следващите миниум 6 месеца, смята професорът. Новият парламент според него трябва да държи БНБ много по-отговорна за спиране на нарастващите цени. Поддържането на ниска инфлация е основна нейна задача. Бъдещото правителство ще трябва да сключи мораториум с основните хранителни вериги за основни хранителни продукти, чиято цена да не се вдига за 6 месеца, които са само български. 

Предизборни

Общо 738 секции в 62 държави ще бъдат разкрити зад граница за парламентарния вот през април, от които най-много в Турция, Обединеното кралство, Германия, Испания, САЩ, Италия, Нидерландия, Гърция, Франция, Канада, Белгия и Австрия.

520 души ще бъдат командировани, а други 220 дипломати от мисиите ни в чужбина ще работят за обезпечаване на вота.

Ако изборите бяха в началото на март, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС биха получили почти идентична подкрепа с 27,2% и 26,6%. Близки резултати биха се получили и между ДПС и "Възраждане", които ще си оспорват третото място. Движението получава 13,4%, а партията на Костадин Костадинов - 12,3%. 

БСП остава на пета позиция със 7,3%.Под чертата, но с възможност за прескачане на бариерата са "Български възход" (3,7%), ИТН (с 3,4%) и "Левицата" (3,2%), а 4,4% биха предпочели "Не подкрепям никого".(Данните са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за БНР, проведено между 24 февруари и 3 март.)

ПАМЕТНИКЪТ

Борба с историята или борба за историята

Паметникът на Съветската армия да бъде отстранен, реши Столичният общински съвет и поиска от областния управител да използва правомощията си за преместването на монумента.

„Може да бутнете паметника, но тогава няма да има сянка, в която да се скриете“, заяви лидерът на БСП - София и на групата на социалистите в СОС, и подчерта: Няма да позволим паметникът да бъде събарян или по какъвто и да е начин оскверняван. Мнозинството в този общински съвет има толкова права върху този паметник, колкото и върху този във Виена. Това решение няма никаква правна стойност, паметникът е собственост на държавата. Отстраняването му бе наредено от лидера на ГЕРБ, а общинските съветници от управляващата коалиция на ГЕРБ-СДС в София изпълниха задачата като истински машини“.

Това стана на драматично заседание на Общинскиясъвет, прекъсвано от напрежение и протести под прозорците на общината. Яйца и червена боя полетяха към сградата на кметството в защита на монумента.

А Холокоста? 

Паметникът на Съветската армия не е само символ на победата над нацизма, но и памет за Холокоста, прекратен от червеноармейците. България спаси своите евреи през 1943 г., но това е временно положение до финала на войната. При победа на нацистите българските евреи са щели да последват съдбата на македонските. 

Този месец отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи едновременно с решението на общинските съветници в София да “преместят” паметника на освободителите на всички евреи от концлагерите. Извратена памет, безсъвестна – да помним, че спасихме евреите, но да унищожим паметта за спасителите на евреите от Аушвиц, трошейки паметника на Червената армия. (Проф. Дарина Григорова, glasove.com)

Парламентът да реши

Паметникът на Съветската армия е един от малкото, които имат издаден акт за държавна собственост. 100% е сигурно, че скоро няма да има физическо развитие на казуса с преместването, каза историкътдоц. Тодор Чобанов, бивш зам.-кмет на Столичната община, пред тв „България он еър“.

Окончателното решение не е в компетенцията на областния управител, а на Народното събрание. Затова предложението трябва да бъде внесено като проектозакон в следващия парламент, подчерта Чобанов.

Рециклиране на миналото

Борбата срещу Паметника на Съветската армия е зестрата за един брак между две партии, които не могат да намерят около какво друго да се съберат, каза политологът Тончо Краевски по БНР.

„Когато започнем да се обединяваме по този начин и да търсим политически консенсус около обща жертва, следващите жертви ще бъдат други паметнициВървим към културен терор. Ще се заговори  заПаметника на Цар Освободител, за Руската църква и Докторския паметник. Не става въпрос за комунизъм, а за международна конюнктура във връзка с Русия. Въпросът е докъде ще се стигне“.

Темата за Паметника на съветската армия стана централна заради огромното безплодие и безидейност на кандидатите, участващи в предизборната кампания, обясни още той.

Сега не е време 

"В този момент, в разгара на предизборната кампания, политиците не трябва да противопоставят хората едни на други, а трябва да търсят съвместни решения, така че по най-добрия начин историята да бъде предмет, който изучаваме, който помни нашето минало, нашите събития, нашите герои от миналото, от които да се учим. Така че нека политиците да оставят тази тема за след изборите, в спокойна обстановка да се вземе най-правилното и най-точното решение", коментира служебният премиер Гълъб Доневцитиран от БНР.

 

Как е в Будапеща

В Будапеща събраха Паметника на Съветската армия с тези на Рейгън и Буш в красивия парк Сабадшаг край парламента. Съветският паметник го заливаха с катран 1990 г. След дълга дискусия се реши да остане. До него издигнаха този на Рейгън, а скоро Орбан откри този на Буш. Всички те са в периметър 50 м(Георги Марков, бивш конституционен съдия, фейсбук)

 

Предисторията

Паметникът, открит през 1954 г. в Княжевската градина, представлява висока 37 м пресечена пирамида, върху която се извисява 8-метрова фигурна скулптурна композиция – съветски воин, български работник и майка с дете, и други композиции около него. Автори са скулпторите Иван Фунев, проф. Любомир ДалчевМара ГеоргиеваВаска ЕмануиловаВасил Зидаров и Петър Дойчинов. Художник график е Борис Ангелушев

От началото на прехода досега паметникът е обект на разгорещени спорове. Сред аргументите в негова защита са, че той символизира уважението към приноса на Червената армия в победата на съюзниците над нацистка Германия през Втората световна война и че подобни паметници има и в други страни в Европа. Противниците му пък подчертават, че не е приемливо в суверенна държава паметник на чужда армия да е разположен по-високо и на по-централно място от националните символи. 

 

ВОЙНАТА

Байдън и Урсула вземат на прицел

ЕС и САЩ възнамеряват да въведат още повече ограничения срещу поддръжници на руската инвазия в Украйна, обявиха председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и американският президент Джо Байдън, цитирани от ДПА.

"Заедно предприемаме нови стъпки за вземане на прицел на трети страни по целия свят, за да прекъснем подкрепата за войната на Русия от всяко кътче на света, където тя бъде установена", заявиха двамата лидери в изявление, публикувано след техните разговори във Вашингтон.

Работим в синхрон, за да ограничим още повече приходите на Русия, като същевременно осигурим непрекъснати енергийни доставки за страните с нововъзникващи пазари и развиващите се страни, се казва още в изявлението, без да се посочват конкретни мерки.

Както САЩ, така и ЕС обмислят да наложат санкции срещу Пекин, ако се потвърди, че страната подкрепя Русия с оръжейни доставки.

Борел иска 2 млрд. евро за боеприпаси 

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предложи Европейският съюз да даде един милиард евро за съвместни покупки на боеприпаси за Украйна и още един милиард за попълване на собствените запаси. По думите му европейската индустрия трябва да премине към военен режим на функциониране. 

 

Конфликтът в Украйна вече е световна война

Това заявява папа Франциск в интервю за швейцарската обществена телевизия RSI по случай десетгодишнината от неговия понтификат.

"Всички велики сили са заплетени. Бойното поле е Украйна. Всички се бият там. Това кара човек да се замисли за оръжейната индустрия", коментира папата. Специалист му обяснил, че "ако не се произвеждат оръжия за една година, проблемът с глада по света ще бъде решен".

На въпроса какво би казал на Путин, ако го срещне сега, папа Франциск отговаря: "Бих говорил с него толкова ясно, колкото говоря публично. Той е образован човек" и припомня как на втория ден от войната бил готов да отиде в Москва, стига Путин да му остави прозорец за преговори.

"Лавров ми писа, че не е моментът, като ми благодари", уточнява папата и подчертава, че Путин знае, че той е на разположение с пояснението: "Но там има имперски интереси, не само на руската империя, но и на империите от други места. На империята е присъщо да поставя нациите на второ място“.

Прогноза

Следващите няколко месеца – четири, пет, шест – ще бъдат критични на бойното поле в Украйна, прогнозира директорът на ЦРУ Уилям Бърнс по време на изслушване в Конгреса. Руската армия ще успее да постигне тактически успехи, но според американското разузнаване те няма да бъдат значителни, смята Бърнс.

 

Не забравяйте!

Бившият американски президент Тръмп каза, че Русия никога не би нахлула в Украйна, ако той беше на власт, но посочи, че при необходимост би сключил сделка с Путин, позволяваща на Русия да задържи части от Украйна, за да се сложи край на войната, пише в. "Дейли телеграф".

Тръмп призова"Не забравяйте, че при Буш превзеха Грузия, при Обама превзеха Крим. А при Байдън те превземат всичко.

Какъв е изходът 

Това, което ще се случи, е, че Украйна ще се превърне в нефункционираща държава. Имам предвид, че тя ще загуби голяма част от територията си на изток и в допълнение нейната икономика ще бъде унищожена.

Руснаците се опитват да унищожат Украйна, така че останалата държава да е толкова слаба, че или да не може да влезе в НАТО, или ако го направи, това ще бъде по-скоро проблем за алианса, отколкото предимство. 

Вярвам, че единственият изход от тази война и единственият начин да се създаде някакво подобие на стабилност в Европа е Украйна да се превърне в неутрална държава, да се откаже от желанието да бъде западна крепост на границите на Русия. Руснаците няма да се задоволят с по-малко. Следователно, ако искаме да сложим край на този конфликт, трябва да вървим към неутрална Украйна.(Джон Миършаймър, професор по политически науки в Чикагския университет)

Неутралните страни се увеличават

Анализ на екипа за глобални прогнози на Economist Intelligence показва, че все повече държави застават на страната на Русия. Много страни, които са се смятали за неутрални или необвързани, са променили позицията си от началото на инвазията.

През миналата година броят на страните, осъждащи Русия, се е увеличил от 120 на 121 (добавката е Бангладеш). Този воден от САЩ и ЕС блок, който представлява около 36% от световното население, демонстрира силно ниво на сътрудничество по отношение на санкциите, както и солидна военна и икономическа подкрепа за Украйна.

Броят на неутралните държави нараства от 26 на 35 (сега те представляват почти 31% от световното население). Някои държави, които преди това са били западноориентирани, включително Колумбия, Турция и Катар, са преминали в категорията на неутрални, тъй като техните правителства се стремят да извлекат икономически ползи от взаимодействието Русия и Запада.

Най-голямата промяна в позицията се наблюдава сред страните, които клонят към Русия: техният брой се е увеличил от 25 на 36. Китай остава най-значимата държава в тази категория, но други развиващи се страни (Южна Африка, Мали и Буркина Фасо) също са преминали в тази група, на която се падат 33% от световното население. Тези тенденции подчертават нарастващото влияние на Русия в Африка, пише в анализа.

Зеленски преименува Русия

Задачата, възложена от президента Зеленски на премиера Шмигал, да проучи възможността Русия да бъде наричана в Украйна "Московия", е поредното доказателство за опитите да бъде създадена "анти-Русия". Това заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

Зеленски възложи на Шмигал въпросното проучване, след като петиция в Украйна събра необходимите 25 хил. подписа. Украинският премиер ще проучи доколко е възможно това преименуване в историческо-културен контекст и до какви международноправни последици може да доведе.

Кой изключва електричеството на най-голямата АЕЦ в Европа

Запорожката АЕЦ беше отрязана от украинската електрическа мрежа след руски удар, съобщи украинският ядрен оператор "Енергоатом", предупреждавайки за риск от авария, предаде БТА.

Руските власти обаче заявиха, че прекратяването на електроподаването е от украинска страна и го определиха като "провокация", предаде Би Би Си. 

В момента централата разполага с гориво за 10 дни.Електричеството е важно, за да продължи охлаждането на реакторите и на басейните, в които се съхранява ядреното гориво.

Директорът на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси предупреди за опасността от ядрена катастрофа от глобален мащаб: "Нека ви напомня, че това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Какво правимза да предотвратим катастрофата? Ако позволим това да продължава, рано или късно късметът ще ни изневери". От няколко месеца Гроси води консултации с Киев и Москва за създаване на защитена зона около централата, но преговорите са без успех.

ООН отправи спешно предупреждение за прекъсването на електричеството в АЕЦ "Запорожие", което се случва за шести път от началото на войната.

Майдан по грузински?

Парламентът на Грузия отхвърли законопроекта за "чуждестранните агенти", който предизвика голяма вътрешнополитическа криза и застраши стремежа на кавказката страна към изграждането на по-тесни връзки с Европа, предаде Ройтерс.

Законопроектът изискваше всяка неправителствена организация, чието финансиране от чужбина възлиза на повече от 20%, да се регистрира в министерството на правосъдието като чуждестранен агент.

Три поредни вечери десетки хиляди грузинци излизаха по улиците на столицата Тбилиси, за да протестират срещу проекта, заявявайки, че правителството се опитва да тласне страната към засилващ се авторитаризъм.

Според руския външен министър Сергей Лавров, събитията в Грузия много напомнят на киевския „Майдан“, а ситуацията около законопроекта е биласамо извинение да се започне опит за насилствена смяна на властта. 

Мицотакис поема лична отговорност 

"Отново публично се извинявам от името на всички правителства, управлявали страната през последните години. Лично поемам отговорността. Не можем, не желаем и няма да се скрием зад серията човешки грешки."

Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на извънредно заседание на правителството за спешни мерки след железопътната катастрофа, при която загинаха 57 души.

Водят се преговори с железничарите да се възобновят пътническите превози.

Не стихва и напрежението сред обществото след най-масовото протестно шествие в Гърция. Синдикатите и студентите продължават да протестират в цялата страна.

Латиницата срещу кирилицата

„Защо Би Ти Ви се срамува от българския език? Защо избягва кирилицата? Аз това дълбоко не го разбирам.Нали сте българска телевизия! Защо се пишете на латиница - BTV?, попита проф. Огнян Герджиков водещата на „Лице в лице“ Цветанка Ризова.

Защото е марка и защото сме международна компания“, отговори Ризова.

Няма такова нещо! Вие сте вписани в българския търговски регистър и задължително трябва да се изписвате на български, опонира професорът. - Може допълнително на чужд език! Така че много ви моля, това е истинско безобразие - такава телевизия по тозиначин да се афишира с латиница“, репликира  професорът.

Оскари“-те без Володимир 

От началото на войната украинският президент Володимир Зеленски се появява на форуми и конференции, в които призовава Запада за по-твърд отговор срещу Русия

Има едно място обаче, което продължава да отказва реч на Зеленски - церемонията по връчването на наградите Оскар, съобщи Би Ти ВиТехният организатор е отказал искането на Зеленски да се появи на 95-тата церемония по връчването на наградите на филмовата академия, която ще се проведе на 12 март. Миналата година Зеленски пак получи отказ от академията.

„Дребни новини

Дългът на страната ни към края на януари е с 2,9млрд. лвповече в сравнение с декември 2022 г. и вече е малко над 40 млрд. лв., отчетоха от финансовото министерство. За тази година през март предстои погасяване на 1,14 млрд. лввъншен дълг,  а през юли - 350 млн. лввътрешен. За 2024 г. изтичат падежите на левови облигации за 380 млн. лви още 1,5 млрд. евро по еврооблигации. 

България ще изпрати нарочни декларации в европейските институции, с които официално да поиска изравняване на субсидиите за земеделските производители, съобщи министърът на земеделието Явор Гечев. Причината е, че държавите по източния фланг търпят много по-големи последствия от войната, а получават по-ниски субсидии. 

Над 75 на сто е делът на хората, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи през 2022 г., показват данни на НСИ.  С известни затруднения са 38,4 на сто, 26,1 на сто определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 12,3 на сто - като много трудно. 

Всяко шесто дете в гимназиалния курс употребява наркотично вещество, най-често марихуана, в по-малка степен стимуланти, синтетични наркотици, а в най-малка степен - на кокаин, съобщи по БНРАлександър Панайотов, началник на Националния фокусен център към Националния център по обществено здраве и анализи.

114 са жените начело на местната власт у нас, 41 откоито са кметове на общини, съобщиха от Националното сдружение на общините. 

Застрахователната компания "Лев инс" е завела иск в Софийския градски съд срещу сайта Mediapool за 1 млн. лв. с мотив, че се е почувствала засегната от информационен материал от 27 септември 2022 г., който цитира и преразказва стенограма от заседание на Министерския съвет. Публикацията е основана на публично достъпна в интернет стенограма от заседание на правителството, в което се дискутира "Зелена карта" и последствията, ако проблемът не бъде решен.

Търговският оборот между Русия и ЕС достигна 258,6 млрд. евро през миналата година. Цифрата е рекордна за последните осем години, изчислява РИА Новости въз основа на данни на Евростат.

В Германия има над 2 милиона свободни работни места. Не достигат инженериучители и други специалисти. Близо една трета от британските фирми изпитват недостиг на служители, пише „Дневник“Компании в цяла Европа са изправени пред липсата на квалифицирани работници, която става по-забележима от всякога.

Американската кредитна институция Silicon Valley Bank (SVB) изпадна в несъстоятелност. Контролът й е поет от Федералната корпорация за застраховане на депозитите - американският регулатор, който гарантира банкови депозити до 250 хил. долара. С активи за около 209 млрд. долара, SVB се превърна във втория най-голям банков фалит в историята на САЩ от 2008 г., съобщава "Файненшъл таймс".

Би Би Си обяви, че временно сваля от екран своя дългогодишен водещ на култовото футболно предаване "Мач на деня" Гари Линекер. Причината е негов пост в Туитър, в който той сравни влязъл в сила миграционен закон, предвиждащ депортиране на влезлите незаконно в страната чужденци, с политиката на нацистка Германия през 30-те години на миналия век.

12 години след разрушителното земетресение и вълни цунами, довели до аварията в атомната електроцентрала "Фукушима-1" и отнели живота на над 18 хил. души, около 31 хил. японци все още не могат да се върнат в домовете си. Природното бедствие предизвика ядрен инцидент, за преодоляване на екологичните последици от който ще са необходими десетилетия.

Консорциум на американската група "Бехтел" и турската ЕНКА е избран от правителството в Скопие за строителството на две магистрали с обща дължина 110 км. Проектът е на стойност 1,3 млрд. евро. Първата ще е местният участък от Коридор 8, свързващ Адриатическо с Черно море от Албания през Северна Македония до България. Втората - участък от паневропейския Коридор 10 от Гърция през Северна Македония, Сърбия и Унгария до Австрия. 

Олимпийските игри в Париж през 2024 гще са първите с равно участие на жени и мъже, обяви МОК. В тях ще участват общо 10 500 състезатели (5250 жени и 5250 мъже). На игрите в Токио през 2021 г., 48.7% от спортистите бяха жени, а през 1964 г., отново в Токио -13% от всички участници.

Британската кралица консорт Камила бе определена за най-влиятелната жена от вестник „Индипендънт“ за 2023 г. Определяна като символ на „меката сила“, 75-годишната Камила преживя много лични нападки заради отношенията си с краля, а принц Хари я заклейми като „зла мащеха“ в автобиографичната си книга „Резервен“. В списъка на изданието, включващ50 жени, е и Акшата Сунак, съпругата на английския премиер.  

Из архива

От първо лице

Стоянка Мутафова за Стоянка Мутафова

Когато излизам на сцената, получавам особена сила, каквато в живота няма откъде от друго място да взема. Въпреки многото години аз съм си все така буйна, годините не могат да ме укротят... На сцената ми минават всички болежки. Дай ми на мен да съм стихийно бедствие и ми гледай сеира. Сцената ми е живецът и затова не се отказвам. Да стоя вкъщи, би значело духовна смърт за мен. Щом пълня салоните и ме аплодират, значи трябва да играя и публиката ме иска. Гледайте ми спектаклите, а не болестите!

Аз работя мъчително. Изпадам в едни особени състояния, отчайващи ме. Често пъти си казвам – „Боже, аз съм си сбъркала професията, за какво съм станала актриса, не съм никаква актриса“. Докато изградя една роля минавам през хиляди състояния на отчаяние, на нехаресваща себе си, на отричаща себе си. Но съм забелязала, че колкото по-мъчително работя, толкова нещата стават по-добре. Ако тръгне много гладко, имам чувството, че няма да е толкова интересно.

Театърът, който ме направи „герой на мегдана” и позната даже и на кучетата, не беше само щедър. Той не е лесно място за живеене. В него има и много кал. И ако не се примириш с това, че и теб ще опръска, загиваш. Отдавна вече знам, че талантливият човек рядко е добър човек. В него разни сили се боричкат. И не мирясват. Това е истината за героите на мегдана. Другото са шашми и превземки.

Не мога да се прехласвам от благодарности към публиката. Артистите много обичат в интервютата да ръсят фрази като „Моят бог е моята публика“ или „За мен публиката е всичко“. Как могат да са всичко четиристотин души в салона, дето и лицата им не различаваш? Какъв е тоя бог, дето толкоз лесно му се кланяш? Я по-полека.

Хората ме питат щастлива ли съм, че съм доживяла – да, макар че, някой път ме е яд, че лошо ходя вече. Но виждам свят, хора, радвам се, че виждам и тогава се обръщам към Господ – и аз понякога вярвам, понякога – не, но казвам: Господи, благодаря ти, че ме има.

За мен няма значение колко още ще продължи всичко това, колко ще трае. По-важно е да съм на сцената, докато мога. Там се чувствам истински пълноценна, истински щастлива. И нищо не ми липсва. Имам всичко.

Никога не вървя по магистрала. Карам по странични пътеки, насам-натам, докато си изградя образа. При мен няма постоянство и не повтарям нещата.

Мечтата ми е никога да не стана нормална.