Анализи

Любопитно от седмицата

  13.03.2023 09:35  
Любопитно от седмицата

Новини от „друг“ свят

Никога в Антарктида не е имало толкова малко лед

Площта на ледената покривка около Антарктида се е свила до рекордно ниско ниво за последните 44 години, съобщи в. "Гардиън". 

Топенето на леда около 18 000 километровата брегова линия продължава и покритието се е свило до нов рекорден минимум от 1,79 млн. квкм от началото на сателитните наблюдения, започнали през 1979 г. По този начин предишният рекорд е счупен със 136 000 кв. км., което е два пъти повече от площта на остров Тасмания. 

Всяка година крайбрежните води на континента се променят значително, като през септември морският лед достига максимална площ от около 18 млн. квкм, а през февруари спада до малко над 2 млн. квкм

През всичките четири десетилетия на сателитни наблюдения никога не е имало по-малко лед около континента. 

Съдбата на Антарктида е важна, тъй като притежава достатъчно лед, за да повиши морското равнище с много метри, ако се разтопи, сочи изследване. В този район е ледникът Тейтс, известен като "ледника на Страшния съд", в случай на чието топене нивото на Световния океан може да се повиши с половин метър. 

"Антарктида може да изглежда далечна, но промените около нея могат да повлияят на глобалния климат, а топящите се ледени покривки засягат крайбрежните общности по целия свят", смята климатологът Ариан Пурич от австралийския университет Монаш. 

Опасни древни вируси в тундрата

Топящите се ледове в Арктика крият неподозирани опасности - откриват се вируси, които са били в латентно състояние в продължение на десетки хиляди години, но все още се оказват опасни за човечеството. 

Химически и радиоактивни отпадъци от Студената война, които имат потенциала да навредят на дивата природа и да нарушат екосистемите, също могат да бъдат изпуснати по време на размразяване.

Жан-Мишел Клавери, почетен професор по медицина и геномика в Медицинския факултет на Екс-Марсилия в Марсилия, Франция, и екипът му са събрали проби от седем различни места в тундрата на Сибир, в които са открили множество проби от "зомби вирус", предава Cе Ен Ен

Вирусите били инжектирани в култивирани клетки, насочвайки се към едноклетъчни амеби, за да избегнат опасността от заразяване на хора или животни. Установено е, че след 5000 десетилетия те са все още заразни и представляват много голям потенциален проблем за хората.

Проба от бял дроб от тялото на жена, ексхумирана през 1997 г. от вечно замръзналата земя в село в Аляска, съдържа геномен материал от щама на грипа, отговорен за пандемията от 1918 г. През 2012 г. учените потвърдиха, че 300-годишните мумифицирани останки на жена, погребана в Сибир, съдържат генетичните сигнатури на вируса, който причинява едра шарка.

Избухването на антракс в Сибир, което засегна десетки хора и повече от 2000 северни елени между юли и август 2016 г., също е свързано с по-дълбокото размразяване на вечните ледове.

Учените не знаят колко дълго тези вируси могат да останат инфекциозни в днешните условия или каква е вероятността вирусът да срещне подходящ гостоприемник. Не всички вируси могат да причинят заболяване. Някои са доброкачествени или дори полезни за техните домакини. 

Въпреки че е дом на 3,6 млн. души, Арктика все още е слабо населено място, което прави риска от излагане на хората на древни вируси много нисък.

Две косатки убиха 20 акули и изядоха черните им дробове 

Телата на десетки изкормени акули бяха изхвърлени на южноафрикански плаж. Морски биолози проучиха зловещата находка край малко рибарско пристанище на 150 км югоизточно от Кейптаун, пише vesti.bg, позовавайки се на АФП.

Мъртвите акули са разкъсани в тазовия пояс, имат следи от зъби на косатка по гръдните перки, а черният им дроб липсваЖертвите са 19 широконоси седемхрилни и една петниста акула.

Според учените това дори не е най-смъртоносното пиршество на двете косатки. Смята се, че дуото буквално е причинило изчезването на големите бели акули в някои райони на океана край Кейптаун.

Косаткитенаричани китове убийциобитават всички океани и са върховният хищник в техните водиОбикновено ловуват делфини, понякога китове и по-малки акули. 

Според учените, въпреки че са смъртоносни, двете косатки не застрашават общата популация от акули край Южна Африка. Хората убиват далеч повече.

Загадките на река Дунав

Рейн и Дунав, които са част от европейската речна система, имат повече общо помежду си, отколкото се смяташе преди. Дунав извира недалеч от град Донауешинген в германската Шварцвалд, а изворите на Рейн са в сърцето на швейцарските Алпи.

Дунав тече на изток, докато Рейн тече на северозапад, минава през Швейцария, навлиза в езерото Констанс,продължава 120 км на юг от Дунав, докато стигне до швейцарския град Базел, където завива на 90 градуса, за да се насочи на север. Боденското езеро свързва водите на двете реки. 

В горното си течение, само на 23-24 км след извора, Дунав изчезва. Мястото е близо до град Имендинген на надморска височина от около 673 метракъдето речната вода се филтрира през каверните на карстовата система отдолу, преминавайки през тях в южна посока.

Пълното изчезване на Дунав е документирано за първи път през 1874 г. Оттогава са регистрирани „изчезвания“ от 29 до 309 дни в годината (последното е през 1921 г.)

Средногодишният брой на дните, в които реката напълно изчезва, е около 155 дни, предимно през летните месеци. Когато не се скрие напълно, част от водите й продължават да се просмукват в понора, а останалата продължава пътя си, пресичайки половин Европа, докато се влее в Черно море в Румъния.

„Изчезналата“ вода тече на юг през множество пукнатини и 12 км по-късно се появява в Аахтопф на надморска височина от около 475 метра. Това е извор, за който първоначално се смята, че има термален произход, но всъщност представлява „изчезналата“ дунавска вода, която излиза от карстова кухина. С приблизително количество от 8500 литра в секунда, Аахтопф е източник на по-голямата част от минералната вода в Германия.

При Аахтопф водата от Дунав се превръща в нова река, наречена Радолфцелер Аах, която се влива в езерото Констанс. А реката, която излиза от него, е Рейн.

В бъдеще има вероятност сегашното горно течение на Дунав напълно да се отклони към Рейн.

Живот в три века

На 128 години от инсулт почина най-възрастният човек на планетата Йохана Мазибуко от Южна Африкаживяла в три различни века.

Родена през 1894 г., тя израства във ферма за царевица. Никога не е ходила на училище и не е можела да чете и пише.

Мазибуко, която е едно от 12 деца в семейството, е майка на седем деца и повече от 50 внуци и правнуци.

Дете на четири години пише книги

На 15-месечна възраст Джейс Джойс чете и пише, а сега, когато е на 4 години, кандидатства за вписване в Книгата на рекордите на Гинес като най-младиятчовек, издал книга и поредица едновременно.

Майка му Аним Джойс го описва като "невероятно момче с невъобразим талант", предаде Анадолската агенция. На тригодишна възраст детето вече може да записва мислите си в сценарии. Има голям талант за запаметяване, пише и илюстрира събития или истории с нотка на приключение и забавление, в които е главният герой. 

"Харесва ми да пиша, защото писането е забавноИскам хората да четат това, което пиша, и да използват въображението си и да напишат свои собствени истории", казва малкият автор.

Първите две книги на Джейс - "Плаж без море" и "Сладкото зъбче на Джейс" бяха публикувани на Световния ден на книгата 2 март.

„Пепеляшка“ и „Спящата красавица“ билиотживелица

Някои от най-популярните детски приказки, увековечени и от филми на „Дисни“, вече се оказаха проблемни.

Издателството „Ladybird” нае екип от т.нар. чувствителни четци, според които класики като „Пепеляшка“ и „Снежанка“ не са приемливи в съвременния свят. Основните проблеми били, че всички са русокоси и синеоки, а главните герои се влюбват един в друг преди да са си разменили и една дума.

Теми като красиви принцове, които се влюбват в красиви принцеси, са проблемни, тъй като наблягат на физическите данни и хетеросексуалността. Проблем се оказва и социалното разделение, както и фактът, че главните героини в тези приказки наричат принца „мъж“. Според тях трябва да се използва полово неутрален език.

Ревизирането на някои класики на братя Грим и Шарл Перо идва, след като издателството „Penguin” обяви, че ще пренапише част от книгите на Роалд Дал. Редакциите включват премахване на думи като „вещица“ и „дебел“ от произведението „Чарли и шоколадовата фабрика“. Ще бъдат премахнати и фрази като „трябва да си луд“.