Бизнес

Втора крупна банка в САЩ затвори за седмица

  13.03.2023 10:31  
Втора крупна банка в САЩ затвори за седмица

След фалита на една от най-популярните в Силиконовата долина банки - Silicon Valley Bank (SVB), американските регулатори затвориха още една американска банка - базираната в Ню-Йорк Signature Bank. Според данни на Департамента за финансови услуги на Ню Йорк, към 31 декември 2022 г. Signature Bank е имала общи активи за около $110,36 млрд, а депозити - за $88,59 млрд.

Решението да се въведе външно управление в Signature изненада дори мениджърите на банката, които са научили за това малко преди публичната обява, пише Bloomberg. Според източник на агенцията на 10 март банката се сблъскала с изтегляне на депозити, но към 12 март ситуацията се е стабилизирала.

Внезапното затваряне на Signature Bank подчерта неотложността на извънредните усилия на САЩ да подкрепят банковата система и да потушат нарастващите опасения сред клиентите относно безопасността на техните депозити, пише Bloomberg. Очаква се днес да бъдат представени мерки в тази посока.

Колапсът на Signature Bank ще задълбочи проблемите на крипто сектора. Coinbase Global Inc., най-голямата крипто борса в САЩ, заяви, че има баланс от 240 милиона долара в банката към петък вечерта. Paxos Global каза, че има 250 милиона долара там, но „застраховката й на частни депозити надхвърля значително нейния паричен баланс и лимитите на FDIC за сметка“.