Светът

Американските власти предприеха извънредни мерки, за да укрепят доверието в банковата система на САЩ

  13.03.2023 12:41  
Американските власти предприеха извънредни мерки, за да укрепят доверието в банковата система на САЩ

Американските власти предприеха извънредни мерки, за да укрепят доверието в банковата система в Съединените щати заради фалита на на Silicon Valley Bank (SVB), съобщи Ройтерс. След петъчния фалит на 16-та по големина банка в страната, регулаторът пое контрола и върху базираната в Ню Йорк Signature Bank.

Към 31 декември 2022 г. Signature Bank е имала общи активи за около 110,36 милиарда долара, а депозитите в нея са в размер на 88,59 милиарда долара. За разлика от SVB, чийто основен бизнес бе със стартиращите предприятия, нюйоркската Signature Bank работеше основно в сферата на криптовалутите, припомня Блумбърг.

Властите в Съединените щати гарантират, че всички депозанти в закъсалите банки ще имат достъп до парите си. Ройтерс припомня, че след "драматичен" уикенд властите създават  нов инструмент, с който да дадат на банките достъп до спешни средства. Федералният резерв освен това направи по-лесно за банките да взимат заеми от него при спешни ситуации. 

"Намесата на администрацията на президента Джо Байдън подчертава как безмилостната кампания на Фед и други големи централни банки за преодоляване на инфлацията създава стрес във финансовата система и на световните пазари", коментират анализатори. По-високите лихви доведоха до загуба на стойност на облигациите, в които SVB бе инвестирала значителна част от портфейла си, което доведе до опит за набиране на допълнителен капитал и притеснение сред клиентите, довело до масово изтегляне на депозитите и срив в цената на акциите в 16-та по големина банка в Съединените щати. 

Коментатори определят случая като втория най-голям банков фалит след Lehman Brothers. Докато предприетите мерки предоставят известно облекчение за фирмите от Силициевата долина и световните пазари по време на търговията в понеделник, остават притесненията относно по-обширни банкови рискове и хвърлят съмнения относно това дали Фед ще се придържа към плана си за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти.