Новини Светът

Износът ни към Украйна достигна рекордните 2.3 милиарда

  13.03.2023 16:28  
Износът ни към Украйна достигна рекордните 2.3 милиарда

Износът ни към Украйна достигна рекордните 2.3 милиарда, съобщи “Сега”.

Украйна е станала втората най-важна дестинация за българския износ извън ЕС, надминавайки Сърбия и САЩ. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт за 2022 г.

Износът ни към Украйна е достигнал рекордните 2.249 млрд. лева – при 794 млн. лева за 2021 г. Това е почти тройно увеличение. 

На първо място, както и предни години, е Турция, внесла наши стоки за 5.435 млрд. лева. Сърбия е третият по важност пазар извън ЕС с 2.209 млрд. лева. 

Износът ни към Украйна достигна рекордните 2.3 милиарда

На какво се дължи скокът на българския износ към Украйна? 

Не става дума за бум на сделки за оръжия и боеприпаси. Първо, защото тези данни са конфиденциални и не влизат в официалната статистика. И второ, защото, както се разбра, пряк износ на наша спецпродукия за Украйна почти “няма”.

Бумът в търговията ни с воюващата страна, регистриран от НСИ, е за доставки на петрол. Делът на горивата е с най-голям дял – над половината от целия износ – за Украйна. Само нафтата (газьол) е на стойност над 1.2 млрд. лева, показват данните на НСИ за 11-те месеца на миналата година. На следващите места са лекарства и медицински изделия, санитарно-хигиенни материали и храни, най-вече ориз, консерви, шоколадови изделия.

“Газьолът се използва основно като гориво в индустрията с цел захранване на машини, генератори и офроуд превозни средства, както и в селскостопанския, железопътния транспорт и корабоплаването. От данните на НСИ става ясно, че износът на газьол към Украйна започва рязко да се покачва от март, което дава основание да се предполага, че това е свързано с военните действия в страната”, посочва “Капитал”.

Преди войната българският износ за Украйна бе доста по-различен. В експортната листа за 2021 г. начело са торове, фармацевтични продукти, машини и електротехнически изделия.