Новини

Росен Христов обсъди във Франция доставката на свежо ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй

  13.03.2023 16:30  
Росен Христов обсъди във Франция доставката на свежо ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй

Служебният министър на енергетиката Росен Христов и зам.-министър Еленко Божков проведоха срещи в Париж с ръководствата на френските енергийни компании "Фраматом" и EDF.

Основната тема на разговорите беше сътрудничеството в сферата на ядрената енергетика, съобщиха от ресорното министерство.

"Диалогът е много по-ефективен, когато имаме подкрепа на най-високо ниво в лицето на нашите президенти - Румен Радев и Еманюел Макрон", посочи Христов.

Във връзка с подписаното в края на 2022 година споразумение между "Фраматом" и АЕЦ "Козлодуй" за доставка на свежо ядрено гориво за атомната ни електроцентрала, изпълнителният директор на френската компания Бернар Фонтана благодари на Росен Христов за сътрудничеството. По време на разговора бяха обсъдени основни детайли по условията за доставката на свежо ядрено гориво. Беше акцентирано и върху необходимостта от пълна прозрачност и информираност на обществото по всички въпроси, свързани с безопасното и сигурно функциониране на АЕЦ "Козлодуй".

Фонтана заяви, че "Фраматом" има над 60 години опит в производството и доставката на свежо ядрено гориво и се стреми към пълно затваряне на производствения цикъл - от суровини до производство на всички компоненти изцяло на европейска територия, с което гарантира сигурност и независимост на доставките.

"Сигурност е възможна само при диверсифициране на доставките, затова България, по подобие на чешкия модел, ще има поне два доставчика на свежо ядрено гориво. По този начин отговаряме не само на европейските изисквания, но и следваме най-добрите бизнес и търговски практики", каза от своя страна енергийният ни министър.

Възможностите за сътрудничество в развитието на ядрената енергетика в България бяха обсъдени в рамките на срещата на Христов и Божков в рамките на срещата им с ръководството на енергийната компания EDF, която според енергийното ни министерство със своите над 50 атомни централи във Франция е изключителен център на компетентност.

Изпълнителният директор на EDF Ксавие Юрса отбеляза, че компанията е изградила система за обмяна на опит и развитие на ядрените компетенции. В тази връзка по време на разговора бяха набелязани конкретни стъпки за сътрудничество с България, включително и взаимни визити на експерти.