Анализи Светът

Нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия ще донесе икономически ползи, обратното би било катастрофално

  13.03.2023 18:07  
Нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия ще донесе икономически ползи, обратното би било катастрофално

Изпълнение на споразумението между Косово и Сърбия за нормализиране на отношенията между тях би донесло икономически ползи на Косово, докато обратното би било „катастрофално“, смятат икономисти в Прищина, съобщава КосоваПрес, информира БТА.

Очаква се следващата среща на високо равнище по диалога между Косово и Сърбия да се проведе на 18 март в Охрид. На срещата тази неделя косовският премиер Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич ще обсъдят европейското предложение за нормализиране на отношенията между двете страни, с което двамата се съгласиха на 27 февруари в Брюксел, но не подписаха. Пътна карта за прилагане на споразумението също ще бъде предмет на дискусиите в Охрид.

Според икономисти в Косово нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия би отворило пътя и на много чуждестранни инвеститори, които считат за много важни политическата стабилност и сигурността на един район.

Икономистът Бесник Авдиай заяви, че икономическите ползи от едно потенциално споразумение между страните трябва да се разглеждат на няколко равнища, като се започне от политическата стабилност в страната, която по директен начин влияе и на сигурността на инвеститорите, дори тези, които в момента са част от пазара на Косово, както и на възможните чуждестранни инвеститори, "които могат да дойдат и да допринесат с капитала си в страната ни (Косово)".

Според друг специалист по икономика - Фльорин Алиу, това споразумение между Косово и Сърбия отваря път на европейската перспектива на Косово. По думите му другото решение (т.е. липсата на споразумение – бел. ред.) би било катастрофално и разрушително за икономиката на Косово, тъй като договарянето между двете страни улеснява пътя към членство в ЕС и отваря пътя за финансиране на още много проекти във връзка с евросъюза.

„От икономическа гледна точка считам (предложението на ЕС) за положително, защото с нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия и липсата на пречки (пред Косово за влизане) в международните институции, пред Косово се отварят врати в икономически план и регионалният местен пазар се превръща в европейски“, заяви Якуп Белача, друг специалист в сферата на икономиката.