Бизнес Светът

След фалит на 2 банки в САЩ Байдън търси отговорни за бъркотията

  13.03.2023 18:38  
След фалит на 2 банки в САЩ Байдън търси отговорни за бъркотията

Американският президент Джо Байдън се зарече да потърси отговорност от онези, които са отговорни за "бъркотията" във финансовата сфера, след фалита на 16-а по големина банка в САЩ Silicon Valley Bank (SVB).

Преди няколко часа американските регулатори затвориха и друга банка - базираната в Ню Йорк Signature Bank, която се занимава основно криптовалути.

Байдън посочи, че е в контакт с министъра на финансите Джанет Йелън и с директора на Националния икономически съвет Брайън Дийз за справяне с проблемите в Silicon Valley Bank и Signature Bank.

"Доволен съм, че постигнаха решение, което защитава работниците, малкия бизнес, данъкоплатците и нашата финансова система“, каза той, като увери, че банковите депозити на американците "ще бъдат там, когато имат нужда от тях".

Американският президент обеща да потърси отговорност от тези, които са "отговорни за тази бъркотия" и да продължи да настоява за по-строги регулации и по-силен надзор върху по-големите банки, "за да не сме отново в това положение".

Очаква се по-късно днес Байдън да направи изказване, в което да увери американския народ в стабилността на банковата система.

89 на сто от инвеститорите на фалиралата банка са с незастраховани депозити, което означава, че могат да получат не повече от 250 000 долара от вложената сума.

Преди ден Федералният резерв на Съединените щати направи съвместно изявление заедно с Министерството на финансите и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), в което се посочва, че всички вложители на банката Silicon Valley Bank от Силициевата долина ще бъдат защитени и "никакви загуби няма да бъдат поети от данъкоплатеца".

Министерството на финансите заяви, че ще предостави допълнително финансиране до 25 милиарда долара "на отговарящи на условията депозитарни институции, за да се гарантира, че банките имат способността да посрещнат нуждите на всичките си вложители". Средствата ще бъдат поставени в нова програма за банково срочно финансиране (BTFP) и ще бъдат предложени като заеми до една година.

Федералният резерв заяви, че "не очаква, че ще е необходимо да се черпят средства от тези резервни фондове“. Фед настоя, че капиталовите и ликвидни позиции на банковата система на САЩ са силни и финансовата система на САЩ е устойчива.

Към 31 декември 2022 г. Signature Bank е имала общи активи за около 110,36 милиарда долара, а депозитите в нея са в размер на 88,59 милиарда долара. За разлика от SVB, чийто основен бизнес бе със стартиращите предприятия, нюйоркската Signature Bank работеше основно в сферата на криптовалутите, припомня Блумбърг.

Властите в Съединените щати гарантират, че всички депозанти в закъсалите банки ще имат достъп до парите си. Ройтерс припомня, че след "драматичен" уикенд властите създават нов инструмент, с който да дадат на банките достъп до спешни средства. Федералният резерв освен това направи по-лесно за банките да взимат заеми от него при спешни ситуации.

"Намесата на администрацията на президента Джо Байдън подчертава как безмилостната кампания на Фед и други големи централни банки за преодоляване на инфлацията създава стрес във финансовата система и на световните пазари", коментират анализатори.

По-високите лихви доведоха до загуба на стойност на облигациите, в които SVB бе инвестирала значителна част от портфейла си, което доведе до опит за набиране на допълнителен капитал и притеснение сред клиентите, довело до масово изтегляне на депозитите и срив в цената на акциите в 16-та по големина банка в Съединените щати.

Коментатори определят случая като втория най-голям банков фалит след Lehman Brothers.

Докато предприетите мерки предоставят известно облекчение за фирмите от Силициевата долина и световните пазари по време на търговията в понеделник, остават притесненията за сериозни банкови рискове. Съмненията са за това дали Фед ще се придържа към плана си за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти.

Междувременно германският финансов регулатор BaFin съобщи, че налага мораториум върху германския клон на Silicon Valley Bank във връзка с неговата несъстоятелност, и отбеляза, че клонът няма "системно значение".

Банката отвори малък клон през 2018 г., след като получи лиценз за отпускане на кредити.

BaFin заяви, че ситуацията не представлява "заплаха за финансовата стабилност".

Клонът на SVB във Франкфурт е имал активи за 789 млн. евро (841,86 млн. долара) в края на миналата година, според BaFin.