Анализи

Владимир Путин: Западът използва Украйна като инструмент за водене на война срещу Русия

  14.03.2023 17:15  
Владимир Путин: Западът използва Украйна като инструмент за водене на война срещу Русия

Залогът в Украйна е самото съществуване на Русия като държава. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от "Ройтерс". В изявление пред работници в авиационен завод държавният глава повтори познатия аргумент, че Западът е решен да разкъса Русия.

"Така че за нас това не е геополитическа задача, а задача за оцеляването на руската държавност, за създаване на условия за бъдещото развитие на страната и нашите деца", подчерта той, цитира news.bg. Путин обвини Запада, че използва Украйна като инструмент за водене на война срещу Русия, за да ѝ нанесе "стратегическо поражение".

От своя страна Съединените щати и техните съюзници твърдят, че помагат на Украйна да се защити от руското нашествие в имперски стил, което разруши украински градове, доведе до смъртта на хиляди цивилни и принуди милиони да напуснат домовете си.

Путин призна, че е бил притеснен за икономиката, когато миналата година Западът наложи безпрецедентни санкции на страната му. По негови думи обаче тя се е оказала по-силна, отколкото някой е предполагал.