Новини Реакция

Ескалация на напрежението между САЩ и Русия заради сваления дрон над Черно море

  15.03.2023 09:00  
Ескалация на напрежението между САЩ и Русия заради сваления дрон над Черно море

Опасна ескалация между САЩ и Русия заради сваления във вторник американски безпилотен самолет над Черно море. Пентагонът съобщи, че дронът бил на рутинна разузнавателна мисия в международното въздушно пространство над Черно море, когато два руски изтребителя опитали да го прихванат. Подобни действия не са необичайни, но в този случай, според Вашингтон, става въпрос за „непрофесионално и опасно” поведение на руските пилоти, защото се е стигнало до сблъсък.

Руски изтребител е ударил витлото на американския дрон и това е станало причина той да се разбие в Черно море. Според Пентагона, руските изтребители изхвърлили преди това няколко пъти гориво върху дрона.
От руското военно министерство твърдят, че дронът паднал във водата в резултат на рязка маневра и не е имало сблъсък. Москва разглежда инцидента като провокация, заяви руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, след като беше извикан в Държавния департамент.

„Продължаваме да събираме информация за това какво точно се е случило, но мисля, че на базата на действията на руските пилоти – ясно е, че става въпрос за небезопасно, непрофесионално поведение. Тези действия говорят сами по себе си. Руските изтребители са изхвърлили гориво върху този дрон и са се приближили толкова близо до безпилотната машина, че в крайна сметка са повредили витлото на нашия MQ-9. Според нас, това е довело до повреда и в руския изтребител”, заяви Патрик Райдър, говорител на Пентагона.