Светът

Русия е загубила 42% от приходите си от петрол заради западните санкции

  15.03.2023 17:16  
Русия е загубила 42% от приходите си от петрол заради западните санкции

Приходите от износ на петрол на Русия са спаднали с 42% през февруари, след като западните сили затегнаха санкциите срещу страната след войната в Украйна, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ) в сряда.

Русия е спечелила 11.6 милиарда долара от износа на петрол миналия месец, след като ЕС наложи забрана за руски петролни продукти и въведе горна граница на цената, на която Москва може да продава петрол на трети страни, ако товарите се застраховат или превозват с регистрирани в ЕС средства.

Това е спад от 14.3 милиарда долара спрямо експорта през януари и 42% спад от 20 милиарда долара, спечелени през февруари 2022 г.

Въпреки спада на прихода изнасяният от Русия петрол все още "приблизително същото" количество, според МАЕ.

"Това показва, че режимът на санкциите на Г-7 е ефективен, като не ограничава глобалните доставки на суров петрол и продукти, като същевременно ограничава способността на Русия да генерира приходи от износ", заяви енергийната агенция на ООН.

Москва обяви, че ще намали износа на петрол с 500 хил. барела на ден до 7.5 милиона барела дневно през февруари свиването на количествата за ЕС.

"Последните данни предполагат, че Москва е успяла да пренасочи повечето от барелите, предназначени преди това за ЕС и САЩ, към нови изходни пунктове в Азия, Африка и Близкия изток", се казва в доклад на агенцията, публикуван в сряда.

Москва потвърждава прогнозите за спад

Руският министър на енергетиката Николай Шулгинов заяви, че Москва очаква намаление на производството на петрол и газ през 2023 г., съобщи "Ройтерс".

"През 2023 г. за петрола очакваме нивото да бъде малко по-ниско, отчасти поради доброволното съкращаване на производството", каза Шулгинов пред парламента, Държавната дума, според агенция ТАСС.

"Нивото на добив на газ ще продължи да намалява, както поради оттеглянето на европейския пазар, така и поради пренасочването на енергийните потоци", добави министърът.

Търсенето на петрол ще расте

Международната агенция по енергетика очаква, че Китай ще тласне глобалното търсене на петрол до исторически връх.

Новият анализ на организацията предполага, че глобалното търсене на петрол ще се увеличи с 3.2 милиона барела на ден, което означава среден темп на растеж от два милиона барела на ден за годината.

Според МАЕ дори ако Русия можеше да поддържа производството на нивата отпреди войната, удоволетворяването на повишеното търсене би било значително предизвикателство.

Базираната в Париж агенция предполага, че съживяването на въздушния транспорт и повторното отваряне на китайската икономика след ограниченията заради COVID-19 ще бъдат ключовите фактори, движещи растежа на глобалното търсене на петрол.