Анализи Бизнес Новини

Любомир Дацов: Плащаме цената на разхлабената финансова политика

  16.03.2023 13:23  
Любомир Дацов: Плащаме цената на разхлабената финансова политика

"Беше ясно, че разхлабената финансова политика си има своята цена. Това е моментът, когато онази неразумна политика на изпреварващо нарастване на всякакви доходи, харчене без контрол, намаляване на ДДС поради една или друга лобистка поправка доведе до това състояние, което е в момента".

Това каза пред БНР финансовият експерт Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите, и уточни, че от 2021 г. група икономисти са предупреждавали за това. И добави:

"Бюджетът е голям и инерционен и при него не проличават веднага грешките. Те проличават след една или две години. ... За никой, който се занимава професионално с публични финани, това, което се случва, не е изненадващо".

По думите на Дацов в публикуваните от ЕК правила за бюджетите много ясно се казва, че "в следващите няколко месеца България ще трябва да влезе в параметрите поне на 3% дефицит за тази година. Иначе ще следват процедурите за свръхдефицит от следващата година".

Финансовият експерт прогнозира, че ако тенденциите в Бюджета се запазят, както вървят от началото на годината, дефицитът в края на годината ще е между 8 и 9 млрд. лева:

"За да покрием изискването за 3% дефицит, трябва да имаме максимум 5,5 млрд. лева дефицит в края на годината".

Той беше категоричан, че при всички положение трябва или да намалим разходи, или да увеличим приходи за между 3 и 4 млрд. лева минимум:

"Няма друг механизъм".

Валутният борд не е застрашен, ако бъдат взети мерки, подчерта бившият заместник-министър на финансите и уточни:

"Ако за следващите 3 години не направим нищо, приблизително около 30 млрд. лева ще бъде дефицитът и съответно дългът, който ще трябва да поемем за следващите 3 години. Това означава инфлацията да се задържи по-висока, отколкото ще бъде в другите страни в ЕС, и понеже имаме фиксиран курс, това ще доведе до натиск за промяна на курса. Това е едно предположение, което може да се случи слез 3 или 4 години, ако ние не правим правилната политика. Това се казва в този Доклад и никой да не си мисли, че някой се готви да бута валутния борд. Просто се казва, че очевидно се случват лоши неща и трябва да направим правилните стъпки".