Новини Реакция

Гешев: Няма да позволя магистрати да бъдат заплашвани от престъпни групи

  16.03.2023 13:30  
Гешев: Няма да позволя магистрати да бъдат заплашвани от престъпни групи

“Няма да позволя организираната престъпност да засяга интересите и сигурността както на народа, така и на магистрати и съдебни служители. Няма да позволя те да бъдат заплашвани, да и им се оказва натиск, още повече върху дами и майки”. Това каза главният прокурор Иван Гешев на пресконференция в Националната следствена служба (НСлС), след като по-рано днес Софийската градска прокуратура съобщи, че е открила списък на престъплна група със заплашвани магистрати.

“СГП ще търси съдействие от колегите магистрати и прокурори, които чувстват, че към тях е отправена заплаха по отношение на тяхното здраве и живот. Смея да твърдя, че в Софийската градска прокуратура не е оказвано влияние на никой следовател или прокурор. Ще подкрепяме това до края и ще извършваме всички действия за разкриване на обективната истина”, каза Илияна Кирилова. 

Властите съобщиха, че досъдебното производство е започнато на 14 септември 2022 г. след получен секретен доклад от служби за сигурност. То е образувано за организирана група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност - пране на пари и данъчни престъпления.

При претърсване на имоти на двама обвиняеми, проведено на 7 март, са открити наркотици, списъци и писма. В имота на единия от тях са намерени кокаин и лист хартия, озаглавен “Вредители за уволнение”. Листът съдържа списък на съдии, прокурори и магистрати. Това каза говорителят на главния прокурор - Сийка Милева. 

При претърсване на жилището на друг обвиняем с инициали Г. Д. също са намерени и иззети наркотични вещества и банкноти с номинал 50 100 евро. Намерен и иззет е черен найлонов плик, който съдържа бял лист с текст на английски, един с текст на български, както и 2 флаш-памети. 

Едното лице е напуснало страната, а другото е било задържано, стана ясно на пресконференцията.