Анализи

Погрешни схващания за криптовалутите и пазара

  16.03.2023 15:24  
Погрешни схващания за криптовалутите и пазара

Тъй като блокчейн е относително нова технология, все още изобилстват много лъжи и погрешни схващания около криптовалутите. Ето някои от най-често срещаните крипто FUD (съкратено от Fear, Uncertainty, Doubt) и съпътстващите факти:
Мит 1: Криптовалутите са за престъпници
Факт: Криптовалутите се използват предимно от обикновени хора (в момента близо 300 милиона човека от цял свят).
Както при всяка нововъзникваща (или съществуваща) технология, престъпниците винаги ще я използват за престъпни цели. Въпреки това, незаконната дейност съставлява само ~0,15% от крипто транзакциите през 2021 г., като намалява от 0,62% през 2020 г. въпреки експоненциалния растеж на индустрията. Прането на пари представлява 0,05% – около 8,6 милиарда долара. Това бледнее в сравнение с трилионите долари, изпрани чрез традиционни финансови системи, което се равнява на около 2-5% от глобалния БВП (UNODC).
Блокчейнът е напълно прозрачен. Всичко се записва в публичен регистър. Всеки по всяко време може да разгледа цялата база. Използването на крипто за престъпни цели оставя отлична следа за прокурорите. Европол и Базелският институт за управление заявиха, че криптовалутите са ключът към справянето с организираната престъпност. Просто не можете да местите големи суми пари, без да ви забележат.
Всъщност крипто борсите продължават да бъдат един от основните съюзници в борбата срещу престъпната дейност, например Binance наскоро помогна за разбиването на престъпна група за ransomware на стойност $500 милиона. Средствата, откраднати при хакването на Poly Network за 610 милиона долара през 2021 г., бяха върнати в рамките на 24 часа.
Органите на реда са водещи в колективната борба с престъпността. Придобиването на необходимите ресурси, умения и инструменти, както и тясното партньорство с крипто компании е основен приоритет за агенциите в световен мащаб. В САЩ Министерството на финансите поиска повече финансиране за проследяване и борба с крипто престъпленията, а Министерство на правосъдието на САЩ (DoJ) и ФБР създадоха специални национални работни групи за прилагане на криптовалутите.
Заключение: Ако използвате криптовалути за незаконна дейност е по-вероятно да ви хванат, отколкото да използвате пари в брой.
Мит 2: Криптовалутите не са сигурни/безопасни

 Факт: С подходящите регулаторни рамки технологията на криптовалутите може да предложи превъзходни ползи за безопасност и поверителност в сравнение с традиционното финансиране.
Въпреки че някои крипто борси не изискват задълбочена проверка на самоличността, много големи централизирани борси са напълно безопасни и отговарят на глобалните закони и разпоредби.
• Като общо правило, блокчейнът, на който се обработват крипто транзакциите – ги прави публични и проследими, за разлика от традиционните финансови институции, където транзакциите са скрити и могат да бъдат разкрити само след разпореждане на съда.
• Крипто борсите могат да разполагат с различни инструменти за проследяване и наблюдение на активността в блокчейна, за да се гарантира, че всички транзакции са законни
Крипто борсите могат и използват същите инструменти, като при големите финансови институции, за да гарантират, че са съвместими със закона за пране на пари и изискванията за санкции на различните юрисдикции.
• Такива инструменти включват Refinitiv World-Check – изчерпателна база данни за политически санкционирани лица и организации с висок риск – в нея борсите могат да извършват първоначална и ежедневна проверка на имена.
• Някои крипто борси могат също да наблюдават промените в IP адресите на клиентите, за да гарантират, че техните потребители не част от санкционирани юрисдикции.
Блокчейн технологията осигурява превъзходно наблюдение на транзакциите
• Публичен блокчейн регистър наблюдава, валидира и записва пълната
история на всяка трансакция.
• Всяка трансакция оставя след себе си постоянна следа от непроменими
записи – по-лесно за властите да проследят източника на средствата.
• Ако някоя от фазите на трансакцията, включително при изпращащия
портфейл, получаващия портфейл, типа валута или сумата, остане непотвърдена, тя незабавно се блокира.
• Блокчейн също позволява анализ на риска от пране на пари и множество механизми за докладване. Позволява цялостен анализ на системата, вместо да наблюдава само входни и изходни точки.
Контролирана анонимност
Децентрализираната регистрираща технология (Decentralized Ledger Technology) идва с революционни ползи за поверителност, прозрачност и защита на данните. Въпреки това, тъй като криптовалутите вече достигат масовия потребител, KYC протоколите се превърнаха в масова практика за повечето крипто борси. Освен това насоките на Специалната група за финансови действия за 2021 г. относно виртуални активи (VA) и доставчици на виртуални активи (VASP) подлагат криптовалутите на същите проверки за надлежна проверка на клиента (CDD), AML и CTF като традиционните финансови услуги.

 Въпреки това местното регулиране и правоприлагане все още се догонват: само 29 от 200 държави са приложили правилото за виртуални активи на FATF.
Fourthline, водещ доставчик на технологии и услуги за регулация, вярва, че прилагането на достатъчни и последователни KYC протоколи на крипто борси постига баланс между поверителността, осигурена от анонимността, и предпазната мрежа, необходима за премахване на лошите участници – „накърняване на финансовата поверителност само когато има причина за това.“
Теми специфични за Binance
• Binance, заедно с много големи крипто борси, не позволява анонимност на
потребителите. Binance има строга политика за проверка на клиентите (KYC), която налага подход на нулева толерантност към двойни регистрации, анонимни самоличности и неясни източници на пари. Проверките на клиентите на Binance са в съответствие с правилата за пране на пари AML/CFT в над 200 юрисдикции. Binance не позволява на потребителите да търгуват на платформата, без да преминат проверка на самоличността, която включва държава на пребиваване и лична идентификационна информация. Binance използва инструменти от висок калибър като Refinitiv World-Check - изчерпателна база данни за политически лица и високорискови лица и организации. Достъпът до пълния сайт на Binance изисква разширена KYC информация – включително доказателство за пребиваване – дори след преминаване на първото ниво на KYC.
• Binance в момента е в пълно съответствие с индустриалните стандарти за откриване на лоши участници чрез проактивни мерки. Компанията може да помогне за решаването на „проблема с анонимността“ около криптовалутите чрез сътрудничество с частни и публични субекти, включително правоприлагащи органи. Binance има разнообразие от инструменти за проследяване и наблюдение на дейността в блокчейна, за да се гарантира, че всички трансакции през Binance са законни и съвместими.
Повишаване на нивото на KYC протоколи
В традиционните финанси KYC процесите бяха базирани на хартия, извършваха се ръчно във физически клон и изискваха много усилия. Освен това, докато не започнаха да се появяват отворените банкови протоколи, процесът трябваше да се повтаря с всяка финансова институция. Проучване на крипто компанията Gemini посочва, че чрез иновативни решения като умни договори, блокчейн технологията има потенциала да „опрости процесите на включване, да осигури незабавен достъп до информация за клиента и да минимизира количеството неточни данни“.​