Реакция

Петков отговаря на Велкова: Жалки и нелепи опити за политически внушения

  16.03.2023 15:55  
Петков отговаря на Велкова: Жалки и нелепи опити за политически внушения

"Когато числата говорят, опитите за политически внушения и манипулации изглеждат жалки и нелепи" - с тези думи бившият премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков отговори на служебния финансов министър Росица Велкова.

Вчера, по средата на предизборната кампания, тя заговори за свръхдефицит и риск от фалит на държавата. По-късно БНБ излезе с позиция, в която определиха твърденията на финансовата министърка като "некомпетентни и безотговорни", а днес, по-малко от 24 часа след въпросното изявление Велкова даде заден и каза, че при дефицит от 3% финансите на страната са стабилни.

Експремиерът Кирил Петков коментира казуса в пост в социалните мрежи. Според него цитираните данни от Велкова целят да уплашат хората две седмици преди изборите:

Ако погледнем месечните отчети на основни показатели по държавния бюджет този януари спрямо същия период на миналата година, няма как да не забележим, че приходите от ДДС са паднали с 100 млн. лв., въпреки че заради ръста на номиналния БВП, ДДС трябваше да се повиши с 300 млн.; приходите от мита и митнически такси са паднали с 22%; фискалният резерв обаче се е качил от 11 на 16.5 млрд. лв.

Неслучайно вчера БНБ ясно заяви, че изказването на г-жа Велкова е безотговорно и некомпетентно! Защо е безотговорно? В момента фискалният резерв е един от най-големите за последните 30 години. Да плашиш със заеми от Международния валутен фонд и със смяна на курса лев-евро е безотговорност, която граничи с безумие. С толкова голям резерв валутният борд е по-стабилен от всякога. Защо е некомпетентно? Очевидно е, че министерството на финансите не успява да събере ДДС и митнически постъпления и за да прикрие своята некадърност, ще кара ресторантьорите, превозвачите и другите министерства да покрият дупката, пише още Петков.

По-интересният въпрос е: защо това се случва две седмици преди изборите? Кой и с каква цел накара г-жа Велкова да плаши хората преди изборите?