Новини Светът

Пентагонът пусна видео, показващо как руски военен самолет прихваща американския дрон над Черно море

  16.03.2023 16:41  
Пентагонът пусна видео, показващо как руски военен самолет прихваща американския дрон над Черно море

Министерството на отбраната на САЩ публикува в четвъртък разсекретен видеоклип, показващ как руски военен самолет прихваща американския дрон, свален над Черно море преди два дни - редки кадри, които подчертават рисковете от пряк сблъсък между водещите световни ядрени сили, съобщава Ройтерс.

Съединените щати заявиха, че инцидентът от вторник показва, че Русия се държи безотговорно в международното въздушно пространство, докато Москва обвинява Вашингтон, че се опитва да ескалира напрежението близо до Крим, украинския полуостров, който тя насилствено анексира през 2014 г.

 

Публикуването на видеото от Пентагона дойде ден, след като министрите на отбраната на САЩ и Русия и висши военни началници проведоха телефонни разговори за инцидента, при който дронът MQ-9 Reaper се разби в морето, докато беше на разузнавателна мисия в международното въздушно пространство.

В приблизително 40-секундното видео руски изтребител Су-27 се приближава много близо до американския дрон и изхвърля близо до него, според американските служители, реактивно гориво в очевиден опит да повреди американския самолет, докато той летеше над Черно море.

Видеото също така показва загубата на видео емисия след второ преминаване на руски самолет, което според Пентагона е резултат от сблъсъка му с дрона. Видеото завършва с изображения на повреденото витло на дрона, което според Пентагона е резултат от сблъсъка, правейки самолета неизползваем.

Русия отрече да е имало сблъсък и каза, че дронът се е разбил след "резки маневри", след като "провокативно" е летял близо до руското въздушно пространство близо до Крим, напомня Ройтерс.