Бизнес

Асоциация предлага инфлацията да се бори с групови покупки, стартира с климатици

  21.03.2023 15:44  
Асоциация предлага инфлацията да се бори с групови покупки, стартира с климатици

Асоциация "Активни потребители" пусна сайт за групови покупки на климатици като модел за борба с инфлацията обяви във вторник Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциацията. ”През груповите заявки може да се спестят между 10 и 20 процента от цената на стоката, а Асоциацията ще намери вместо клиента качествени артикули”, посочи Николов. Той даде за пример Швеция, която преди години е направила търг за електромобили, като разрешавала на хора и фирми да се присъединяват към условията на офертата, постигната от държавата.

Оказва се, че кампанията с климатиците е първата от редица, които планират. Богомил Николов уточни, че груповите поръчки са позната в Западна Европа практика. Някои страни там вече били реализирали по 10 кампании за стока или услуги на преференциални цени, посочи Николов.

Желаещите да си купят климатик, могат да се запишат на сайта безплатно и необвързващо.

"До месец ще имаме оферти от търговците, които ще изпратим на потребителите. Те сами ще преценят дали да сключат договор. Плащането и доставката става директно с търговеца. Нашата роля не е само да осигурим оферти от търговците. Ние сме събрали доста модели климатици, имаме оценка и на тяхното качество. Подобни оценки са платени, а ние даваме възможност на повече хора да стигнат до тази информация безплатно. Много често ниската оценка в тестовете за качество предполага и ниска цена на устройството", каза Богомил Николов. Асоциацията ще иска от доставчиците да предлагат само модели с високо качество климатици.

"Разработили сме информационни материали и съвети към потребителите, за да знаят хората колко мощни климатици да си вземат. Договорите с доставчиците ще бъдат разгледани "под лупа", за да се знае, че няма да има никакви скрити такси и да е сигурно, че включват и монтажа", каза още Николов.

Възможностите на модела за групови поръчки са много отворени каза Николов. Той даде пример с Швеция, която преди години е направила търг за електромобили, като разрешавала на хора и фирми да се присъединяват към условията на офертата, постигната от държавата.

В други страни на ЕС се правят колективни поръчки за термопомпи, за климатици и за по-скъпи битови уреди. В Източна Европа вече текат подобни кампании в Словения, Кипър и Северна Македония, каза Богомил Николов.