Новини Светът

Ню Йорк се подготвя за безредици

  21.03.2023 17:00  
Ню Йорк се подготвя за безредици

Властите в Ню Йорк се подготвиха за посрещане на безредици, ако днес съд в Ню Йорк беше обявил решението си по делото срещу Доналд Тръмп за плащане на нерегламентирани средства за звезда от филми за възрастни. Това обаче няма да стане, тъй като прокуратурата поиска отлагане със седмица преди да повдигането на обвинение. Освен това прокуратурата поиска делото да не се води по видеовръзка, а Тръмп да се яви лично. 

През уикенда Тръмп заяви, че ще бъде арестуван във вторник, като негови представители по-късно казаха, че той цитира медийни съобщения. Нямаше индикации, че прогнозата ще се сбъдне, въпреки че голямото жури направи важна крачка напред, като изслуша в понеделник свидетел, благосклонен към Тръмп.

Следващите стъпки в процеса остават неясни - не е сигурно дали могат да бъдат призовани допълнителни свидетели. Ню Йорк обаче предприе стъпки за да се предпази от всяко насилие, което би могло да съпътства безпрецедентното съдебно преследване на бивш президент.

Показанията на Робърт Костело, адвокат в тесни връзки с множество ключови помощници на Тръмп, изглежда бяха последната възможност за съюзниците на бившия президент да отдалечат голямото жури от обвинение. Костело беше поканен от прокурорите да се яви, след като каза, че разполага с информация, която да подкопае доверието в Майкъл Коен - бивш адвокат и посредник на Тръмп, който по-късно се обърна срещу него и след това стана ключов свидетел в разследването на окръжния прокурор на Манхатън.

„Ако искат да преследват Доналд Тръмп и имат солидни доказателства, тогава така да бъде“, каза Костело. „Но Майкъл Коен далеч не е солидно доказателство“, добави той.

В продължение на няколко месеца не беше ясно дали Коен, дългогодишен адвокат и посредник на организацията Тръмп, който веднъж се похвали, че ще „понесе куршума“ за своя шеф, ще остане лоялен на президента. В крайна сметка Коен реши да се признае за виновен във връзка с плащанията към порно актрисата Сторми Даниелс и модела Карън Макдугъл. Оттогава той е гръмогласен критик на Тръмп, свидетелствайки пред Конгреса и след това пред голямото жури в Манхатън.

Тръмп, който отрече да е правил секс с двете жени, нарече Коен лъжец. 

---Тръмп срещу ДеСантис---

На този фон избухна битка между екипа на Тръмп и губернатора на Флорида Рон ДеСантис, спряган за основна фигура на републиканците, потенциален съперник на Тръмп за президентската надпревара догодина. ДеСантис отказва да участва в историята на Тръмп, а да се справи с истинските проблеми на Флорида. Поддръжниците на Тръмп се възмутиха, че Де Сантис няма да защити Тръмп по никакъв начин - например като откаже да го екстрадира в Ню Йорк. Хората на Тръмп наричат вече ДеСантис "управлявана опозиция".