Анализи

Иван Гешев се рекламира в Брюксел като враг №1 на Русия

  22.03.2023 11:17  
Иван Гешев се рекламира в Брюксел като враг №1 на Русия

Главният прокурор Иван Гешев се рекламира в Брюксел като един от най-големите врагове на Русия. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата, озаглавено "активната роля на прокуратурата по противодействие на зловредното руско влияние в България – акцент при срещите на главния прокурор Иван Гешев в първия ден от посещението му в ЕП в Брюксел". 

От него става ясно, че Гешев запознал председателя на Комисията по бюджетен контрол на ЕП Моника Холмайер "с актуални казуси от работата на българската прокуратура, при които са били установени притеснителни факти и обстоятелства за предприети действия с участието на български и други граждани, целящи прокарване на антидемократични и противоречащи на евроатлантическите приоритети на страната идеи".

Главният прокурор Иван Гешев даде хаотична, но зрелищна пресконференция, на която бяха пуснати записи от разговори, намерени на флашки в жилището на обвиняем, и се четоха бележки. Всичко това трябваше да покаже как Гешев е жертва на мафията, олигарси и руското зловредно

Разговорът между двамата бил в контекста на водени разследвания за търговия с влияние и организирана престъпност, с участието на лица, за които са налице данни за връзки с руски физически и юридически лица, включително и такива, попаднали под европейски санкции във връзка с войната на Русия срещу Украйна.

Според официалното съобщение, Иван Гешев и Моника Холмайер обсъдили необходимостта от активно противодействие на случаите на „пране на пари“, както и задълбочаване на работата по предотвратяване на съмнителни трансакции на финансови средства и осъществяването на сделки с криптовалута. "Двете страни подчертаха ангажираността на страните членки на Европейския съюз и европейските институции по пресичане на финансовите потоци, имащи за цел подкопаване на доверието в европейските ценности и сигурност", твърдят още от прокуратурата.

Американското правителство няма нищо общо с посещението на главния прокурор Иван Гешев във Вашингтон. Ръководителят на държавното обвинение ще присъства на т.нар. Молитвена закуска. "Американското правителство не участва в организацията на това посещение", отговориха

Русия е била основна тема и при срещата със зам.-председателя на Комисията по правни въпроси на ЕП Рафаеле Станканели. Пред него, Иван Гешев изразил позиция, че "ръководената от него институция и занапред ще действа безкомпромисно по отношение възпирането на прокарване на чужди интереси в страната, особено в контекста на руската инвазия в Украйна".

Гешев се е срещнал и с  Райнер Вийланд, зам.-председател на Европейския парламент. С него говорили, "че са необходими целенасочени действия за затвърждаване на европейските ценности сред българското общество, като не се допускат прояви на нетолерантност, противоречащи на стратегическия евроатлантически избор на страната".

По делата и проверките, свързани с премиера Бойко Борисов, е работено задълбочено, извършени са всички възможни и необходими действия. Това отговаря главният прокурор Иван Гешев на поредната порция въпроси на евродепутатите от подгрупата за наблюдение на

В рамките на първия ден от работното посещение на Иван Гешев в ЕП в Брюксел, главният прокурор разговаря с европейския депутат от Испания от българския произход Ева-Мария Попчева, а по-късно поздравил младежи от Враца и община Симитли, които били на посещение в европейската институция, информира още прокуратурата.

Към момента не е ясно по чия покана и по какви теми е всъщност Гешев в Брюксел. Единственото обявено е, че той е на работно посещение в Европейския парламент.