Новини

Откритата картина на Джаксън Полък у нас е била подарък за холивудска звезда

  22.03.2023 15:15  
Откритата картина на Джаксън Полък у нас е била подарък за холивудска звезда

Картина, която беше открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби, най-вероятно е оригинал на американския художник Джаксън Полък. Това е установило първоначално изследване на платното, съобщиха днес от Софийската градска прокуратура. На гърба на произведението има послание до холивудската звезда Лорън Бакол.

"На моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бакол. Честит рожден ден! 16 септември 1949", пише отзад на картината. Датата съвпада с 25-ия рожден ден на актрисата, която през 1949 година вече е една от големите звезди на американския екран. Четири месеца по-рано тя се е омъжила за друга холивудска легенда - 25 години по-възрастния Хъмфри Богарт.

Освен посвещението, върху картината има поставени и други знаци, които ще бъдат оповестени след като стане ясно кое е автентично и кое не, коментира говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

По информация на източници на БНТ на гърба на картината има и надпис на румънски език, като има данни, че творбата е попаднала в личната колекция на румънския комунистически диктатор Николае Чаушеску.

Към момента е установено, че стилът и техниката на творбата отговарят на стила на Джаксън Полък. Извършеният флуоресцентен анализ, който показва точния химичен състав на цветовете, показва, че използваните пигменти са сходни с пигментите, ползвани от Полък в други произведения.

Комисия от трима български експерти обаче уточнява, че, макар и важно, това не е заключително доказателство за това дали творбата е оригинал. Те препоръчват да се направи анализ на свързвателя на боите, за което е необходимо вземането на проба - нещо, невъзможно на този етап, коментираха от СГП.

Към момента няма данни картината да е била категоризирана, нито да е била обявявана за издирване. Антимафиотите у нас са реагирали на сигнал, че се подготвя продажбата на значимо произведение на изкуството.

Българинът, у когото е открита картината, не е бил нейн собственик, а я е съхранявал. Той казва, че не е знаел дали платното е автентично или не.