Светът

Блокирано е движението на влаковете във Франция

  22.03.2023 17:13  
Блокирано е движението на влаковете във Франция

Протестиращи блокираха движението на междуградските влакове на няколко гари в очакване на изявленията на президента Еманюел Макрон за пенсионната реформа, съобщава телевизионният канал BFM.

Медията публикува кадри на демонстрации на гарите в Тулуза и Ница, където още от сутринта започнаха да се събират хора със знамена на младежки организации и профсъюзи. Съобщава се, че част от участниците в акциите са предизвикали пожар на релсите, който е бил бързо потушен от персонала на гарата. Движението на влаковете е блокирано и на гарите в Марсилия, където също стачкуват работниците на морското пристанище, едно от най-големите в страната.

Към настоящия момент в много градове се провеждат протести срещу пенсионната реформа и приемането ѝ от правителството без гласуване в парламента. За днес е насрочено телевизионно обръщение на държавния глава Еманюел Макрон, на което да даде разяснения за бъдещето на реформата и протестите, които съпътстват нейното приемане.

Проектът за пенсионна реформа, който ще повиши възрастта за пенсиониране във Франция от 62 на 64 години, бе представен през януари. Инициативата предизвика демонстрации и стачки в цялата страна. На 16 март френският премиер Елизабет Борн използва конституционните си правомощия и обяви, че законопроектът ще бъде приет без гласуване в Националното събрание (долната камара на парламента). Това решение предизвика нова вълна от демонстрации, които често завършваха със сблъсъци с полицията, предаде "Фокус".