Светът

Нови протести във Франция срещу пенсионната реформа

  23.03.2023 13:40  
Нови протести във Франция срещу пенсионната реформа

Стотици хиляди хора и днес излизат на протести и стачки във Франция,след като президентът Еманюел Макрон обеща да продължи с дълбоко непопулярната си пенсионна реформавъпреки ескалиращия гняв в цялата страна, съобщава "Ройтерс".

Протестите срещу законодателството, предвиждащо повишаване на възрастта за пенсиониране с две години - до 64 г., от януари насам привличат огромни тълпи на митинги, организирани от синдикатите.

Профсъюзите съобщиха, че огромен брой демонстранти ще се включат в деветия национален ден на протестиднес срещу "подигравката" и "лъжите" на Макрон.

Вчера френският лидер разгневи синдикатите и опозиционните партии, след като отхвърли призивите им да се вслуша в нарастващото обществено недоволство.

"Най-добрият отговор, който можем да дадем на президента, е това, че милиони хора излизат на протест по улиците", заяви Филип Мартинес, ръководител твърдолинейния синдикат CGT.

Днешната стачка ще доведе до сериозни затруднения в движението на влаковете, ще бъдат засегнати и летищата. Учителите също спират работа, продължават и стачките в петролните депа и сред сметосъбирачите.

Повечето протести протекоха мирно, но гневът нарасна, след като миналата седмица правителството прокара законопроекта през парламента без гласуване. През последните седем нощи имаше спонтанни демонстрации в Париж и други градове с подпалени контейнери за боклук и сбивания с полицията. В свое изявление вчера Макрон остана непреклонен, че новият закон е необходим и ще влезе в сила по-късно тази година. Той отхвърли призивите за уволнение на своя министър-председател Елизабет Борн, която беше сред основните поддръжници на пенсионната реформа.

Последната вълна от протести е най-сериозното предизвикателство за властта на президента след бунта на "жълтите жилетки" преди четири години. Проучванията показват, че мнозинството от французите са против пенсионното законодателство и решението на правителството да го прокара в парламента без гласуване.