Коментари

Румен Радев: Ангажираме се само със снаряди, които да отидат при наши партньори

  23.03.2023 13:47  
Румен Радев: Ангажираме се само със снаряди, които да отидат при наши партньори

Заедно с Европейската комисия ще работим за повече инвестиции в отбранителната ни индустрия, но България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави членки на ЕС. (...) Ние се ангажираме само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат от нас. Но не и с Украйна.

Това заяви президентът Румен Радев преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Той посочи, че България е важна част от Европейския механизъм за укрепване на мира, създаден година преди войната в Украйна. 

"Този компонент за укрепване на отбранителните способности на държавите от ЕС е напълно в светлината на европейската визия за стратегическа автономия. Затова високо оценяваме визитата на комисар Тиери Бретон, която, забелжете, започна именно от България, като признание за традициите, опита и големия капацитет на отбранителната ни индустрия. България категорично участва в тази инициатива", каза Румен Радев. 

Той заяви, че България ще работи заедно с европейските си партньори за по-големи инвестиции в отбранителната индустрия, за да попълва запасите си и да помага на държавите членки да запълват своите запаси.

Президентът е на мнение, че е напълно възможно страната ни да бъде приета в Шенген през октомври тази година, ако изпълни всички важни стъпки и направи необходимите законодателни промени. Радев уточни, че се водят разговори с нидерландския премиер Марк Рюте, австрийският канцлер Нехамер, с ЕК и със Съвета.

Радев определи решението на властите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля като "израз на безсилие и паника". По думите му това отеква много лошо в ЕС:

"Това решение е израз на паника и безсилие, защото властите в Северна Македония трябва най-сетне да признаят, че има македонски българи и българско присъствие в Северна Македония не от сега, а от векове - от 1300 години. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори Северна Македония да впише българите в своята конституция."