Анализи

МВнР: РС Македония се държи тенденциозно

  23.03.2023 17:00  
МВнР: РС Македония се държи тенденциозно

Българският клуб "Иван Михайлов" в Битоля е заличен от централния регистър на РСМ, съобщи в сряда вечерта БНТ. Това става ясно от справка в сайта на регистъра. Външното ни министерство излезе днес с гневна реакция. 

''Институциите в Скопие не представиха каквито и да е реални аргументи за оспорването на регистрирането на българските сдружения. Те са взели своето решение чрез безпринципно, едностранно и тенденциозно поставяне на имената на сдруженията в изкривен исторически и идеологически контекст'', заяви зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев. Той заяви, че това поведение противоречи на договореностите, ''които с много труд бяха постигнати миналата година''.

От министерството също така заявиха, че институциите в Скопие не се стремят да предотвратяват нови престъпления срещу местните българи, а се опитват да покажат, че проблеми не съществуват.

По време на брифинга стана ясно, че има и официална информация относно палежа на културния клуб ''Иван Михайлов'' в Битоля. Миналата година Ламбе Алабаковски запали входната врата на културния център. ''С изненада научихме, че вместо извършителят на това престъпление да бъде преследван с цялата строгост на закона, прокуратурата е сключила сделка с обвиняемия за възможно най-малкото наказание'', каза Коджабашев. Според него този подход е окуражил и последвалите нападения срещу българи и български организации в Северна Македония.

Вчера председателят на клуба Любчо Георгиевски заяви, че той и клубът не са уведомени от Централния регистър за решението им. Посочи, че ще търсят правата си в съда и ще продължат дейността си, както и досега.

Според БГНЕС, Централният регистър оправдава мярката с решението на Министерството на правосъдието от 17 март. Българският клуб е създаден от местните македонски българи преди три години. На неговото официално откриване миналия април присъства тогавашният премиер Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и тогавашният дипломат №1 и сегашен зам.-министър на отбраната Теодора Генчовска.

Само месец след това клубът бе опожарен, а виновникът се размина с условна присъда. През последните две години в РСМ се води груба антибългарска и антиевропейска пропаганда, на която нито властите, нито опозицията се противопоставят.

На 19 януари 2023 г. в Охрид жестоко бе пребит секретарят на местното българско сдружение Християн Пендиков.