Коментари

Корнелия Нинова: Не, не бих арестувала Путин

  24.03.2023 09:37  
Корнелия Нинова: Не, не бих арестувала Путин

"Не, не бих. Не бих." Така отговори Корнелия Нинова на въпроса дали, ако зависи от нея, би изпълнила решението на Международния наказателен съд в Хага и би арестувала президента на Руската федерация Владимир Путин.

"С какво ще помогне това? Как ще реши войната? Как ще спре смъртта и... и... хиляди жертви? Как ще възстанови икономиката на Европа? Просто да се прави нещо, ей така, просто за да се каже, че се прави. ... Не, не бих. Не бих - каза тя в интервю за Нова тв. - Не сме ние хората, които ще решаваме това (дали Путин трябва да отговаря за военни престъпления). Ние не даваме нито оценки, нито лепим етикети."

За лидера на БСП твърдението за отвлечени украински деца в Русия е "пропаганда".

Нинова заобиколи директния отговор на въпроса "Смятате ли Путин за агресор?" с думите: "Лични оценки на лидери на партии не даваме. Това е излишен разговор. Тази оценка ще я дава историята". На въпроса "Кой трябва да спечели войната?" тя отвърна: "Разумът и дипломацията". По темата за износ на оръжие за Украйна Нинова увери:

"Продължавам да твърдя, че нито един патрон не е изнесен за Украйна. Изнасяхме, изнасяме и сигурно ще изнасяме в бъдеще оръжие за 60 държави, които ни предоставят сертификат за краен потребител. Там пише, че го купуват за себе си, за своя употреба, за армията на Полша, за армията на Щатите, изнасяме в Алжир, в Индия и т.н. Когато ти дадат документ, че това е за тях, а не за реекспорт, ти изнасяш стоката, те си я плащат и това вече е тяхна собственост. Оттам нататък нямаш право нито по национално, нито по международно законодателство да изискваш (информация) какво се случва с тази стока.

Ние бяхме коректив в правителството на Петков. Ако не беше нашата твърда позиция, тогава държавата щеше да вземе онова решение, което сега взе Народното събрание - да се изнася оръжие. Когато дойде външният министър Кулеба в Народното събрание и настояваше НС да вземе такова решение, казах: "Колеги, ако допуснете това, ние напускаме веднага правителството".

"Позицията на БСП за войната - посочи Нинова - е да се спрат военните действия от двете страни, да се водят преговори, да се установи мир. Нашата позиция е ясна и чиста отдавна. Така отговарям на призива на президента." Тя настоя, че БСП е за неутралитет.

Основния конкурент на БСП на изборите на 2 април - "Левицата!" Нинова определи като "създадена изкуствено, за да тегли от БСП" и като "копие", което "винаги е по-слабо от оригинала". Нинова е уверена, че резултатът на Столетницата на изборите ще е по-висок от предишния.

"Вярвам, че резултатът ни ще бъде по-висок от предишния. От три седмици сме в цялата страна. Виждаме нашите членове и симпатизанти доста по-мобилизирани. Освен това вярвам, че и връщането на хартията ще помогне. Политиката, която водихме в кабинета – това бяха 20 милиарда лева, които стигнаха до деца, млади семейства, майки, работници, пенсионери. На всички тях помогнахме". Спорещите за първото място - коалициите ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС - тя определи като "едно и също".

"Между първия и втория няма разлика. Те са едно и също, ако погледнем на терена на политиката. Те гласуваха заедно за нови 8 F-16, те гласуваха заедно джендър идеологията, те гласуваха заедно премахването на паметници. Те са за пазарния фундаментализъм, тоест пазарът определя всичко и няма нужда държавата да се намесва. Ние сме точно обратното". Нинова отклони и въпроса с кого би се коалирала БСП след изборите.

"Ние ще вземем окончателното си решение с кого и как да се коалираме след вътрешнопартийно допитване", каза тя.