Коментари

България ще се връща в Космоса през МВР

  24.03.2023 11:29  
България ще се връща в Космоса през МВР

"България иска да се върне на картата на космическите изследвания". Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на международния семинар “Космосът в подкрепа на сигурността и отбраната“, цитиран от БТА.
Той отбеляза, че страната ни има значителна история в това отношение и натърти, че Центърът за аерокосмически наблюдения в МВР може да бъде мост към приемането ни в Европейската космическа агенция.

Организатори на събитието са Центърът за изследвания по национална сигурност и отбрана към Българската академия на науките, с подкрепата на Министерство на отбраната и в сътрудничество с асоциацията EURISY. Зявената цел на семинара е "насърчаване на иновациите в космическите дейности и стимулиране на технологичния суверенитет в секторите на сигурността и отбраната с оглед осигуряване на по-добър обмен между гражданските и отбранителните изследователски и иновационни общности".

В изложението си, Демерджиев разказа за Центъра за аерокосмически наблюдения, който се намира в МВР. По думите му проектът за неговото развитие е претърпял метаморфоза и е решено, че той може да служи като основа, върху която да се развиват и цивилни проекти както в сферата на иновациите, така и в науката.

Идеята е от информацията, която постъпва в центъра, след като се обработи и отдели тази, касаеща сектор „Сигурност“, останалите данни да бъдат предоставени на цивилни потребители, посочи министър Демерджиев и добави, че тази информация ще бъде обработвана от Министерството на електронното управление, учени от Българската академия на науките (БАН) и от всеки, който може да допринесе в сферата на обработката й.

Отпуснато ни е финансиране от 56 млн. евро и се надявам да успеем така да конструираме този център и да разпределим неговите функции, че да получаваме максимално качествена информация чрез съвременни средства за нейната обработка, за да е полезна в много сфери, посочи още вътрешният министър.

Приключена е процедурата по отнемане на достъпа и пропуските на лицата свързани със сградите на граничния пункт, които са предмет на заповедта на Областния управител за изземване. Това съобщи днес служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред журналисти по време

МВР вече публикува обществена поръчка в края на миналата година на стойност 13 317 662 лева без ДДС във връзка с надграждане на Центъра за аерокосмически наблюдения и оптимизация на геоинформационния портал. В обявлението за поръчката е записано, че се търси надграждане на хардуера с възможност за получаване на данни от повече сателити и сензори, както и от безпилотни летателни системи и внедряване на съвременен софтуер за обработка на постъпилите данни. Чрез обществената поръчка трябва да се изготвят също оперативни процедури за обмяна на пространствени данни за обхвата на бедствията в реално време или близко до реалното време при спазване на стандартите за оперативна съвместимост.