Бизнес

Бизнесът иска 22% ДДС вместо данък свръхпечалба

  24.03.2023 17:30  
Бизнесът иска 22% ДДС вместо данък свръхпечалба

Сред бизнеса и икономистите у нас се надигат все повече гласове да се увеличи данъчната тежест за гражданите вместо тази на бизнеса като мярка за спасяване на Бюджет 2023. Председателят на управата на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев и бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов защитават идеята за 22% ДДС вместо данък "свръхпечалба", стана ясно от техните интервюта в последните дни за Нова нюз и Нова телевизия.

България е една от малкото държави в ЕС, която облага много повече физическите лица, отколкото корпорациите. По данни на Евростат за 2019 г. България има най-ниското ефективно облагане на едрия бизнес в целия ЕС, а сдружение "За Земята" изнесе информация, че топ 10 на най-големите по приходи частни предприятия в страната са платили нищожните 71 млн. лв. данъци през 2020 г.

Корпоративните данъци у нас играят твърде скромна роля в осигуряването на данъчни приходи, а основен принос за събирането на средствата в бюджета имат обикновените граждани - веднъж с данъка върху доходите си (през 2021 г. в България ДДФЛ носи с 42% повече средства от корпоративния данък), но още повече със солидните "невидими" данъци върху потреблението и вноса (ДДС и акцизи), при които България е европейски шампион с 50% от общата данъчна тежест.

Велев и Дацов предлагат неравновесието да се задълбочи още повече тази година.

Миналата седмица служебният финансов министър Росица Велкова предложи през второто полугодие на 2023 г. да се въведе еднократен солидарен данък върху свръхпечалбите на фирмите като една от мерките за свиване на дефицита в бюджета до 3% от БВП, какъвто е критерият за влизане в еврозоната. Основният аргумент на Велкова е, че през всяка от последните две години данъчната печалба на бизнеса у нас е нараснала с над 10 млрд. лв. на фона на годишни ръстове от 1 до 3 млрд. лв. преди това.

Предлага се основата за определяне на солидарната вноска да бъде разликата между данъчната печалба за периода от 1 юли 2023 г. до 31 декември 2023 г. и 50% от средната стойност, увеличена с 20%, на данъчните печалби за 2018, 2019, 2020 и 2021 години. Ставката на данъка ще е 33%.

По груби изчисления на Mediapool новото облагане би донесло допълнителни приходи в бюджета от около 2 млрд. лв.

Още преди Нова година в един от месечните бюлетини за изпълнението на бюджета Министерството на финансите официално призна, че неадекватните компенсации за цената на тока изкуствено надуват печалбите на определени сектори от бизнеса, които на всичкото отгоре са прехвърлили тежестта в цените за крайните клиенти.

МФ в момента не среща на практика почти никаква подкрепа за идеята си да обложи бизнеса извънредно с цел солидарност с гражданите. Именно затова започват да се появяват алтернативни идеи за попълване на фиска.

"Дойде времето за вдигане на ДДС. Предпочитам лично да се вдигне ДДС на 22% и да не се занимаваме с останалите глупости, защото това би решило проблема, би намалило търсенето и не би навредило на предлагането, защото данъкът би обрал печалбите на бизнеса",смята Любомир Дацов.

Според председателя на управата на АИКБ Васил Велев за данък "свръхпечалба" се заговори заради "свръхбезотговорните свръхразходи на свръхпопулистките Народни събрания" в последните години. По думите му постигнатият ръст на печалбата през 2021 г. и 2022 г. не е резултат от правителствените стимули, а от "професионализма и свръхработата на мениджърите, предприемачите и служителите" в България. "Бихме предложили ДДС да се увеличи на 22%. Винаги сме били за единна ставка на този данък", каза Велев.