Светът

Financial Times: Разногласия в подкрепата за членство на Украйна в НАТО

  07.04.2023 11:21  
Financial Times: Разногласия в подкрепата за членство на Украйна в НАТО

САЩ се противопоставят на усилията на някои европейски съюзници да предложат на Украйна "пътна карта" към членство в НАТО на срещата на върха на алианса през юли. Това излага на показ разделенията на запад относно следвоенния статут на Киев.

Tова пише Financial Times (FT). Изданието цитира четирима официални лица, участващи в преговорите.

САЩ, Германия и Унгария се противопоставят на усилията на страни като Полша и балтийските държави да предложат на Киев по-дълбоки връзки с НАТО и ясни изявления за подкрепа за бъдещото му членство.

Разногласията бяха изяснени на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел тази седмица, като представители на държавите-членки ще прекарат следващите два месеца в преговори преди срещата на върха на лидерите във Вилнюс през юли.

Преговорите идват на фона на предупрежденията на президента на Украйна Володимир Зеленски, че ще присъства на срещата на върха само ако му бъдат представени стъпки към членство в НАТО, като следвоенни гаранции за сигурност от неговите членове или по-задълбочено сътрудничество с алианса.

Припомня се, че през 2008 г. НАТО се съгласи, че Украйна в един момент ще стане член, но оттогава няма развитие. По това време САЩ бяха тези, които призоваха НАТО да предостави на Украйна конкретен график за присъединяване, така наречения План за действие за членство, но Франция и Германия отстъпиха на фона на опасенията, че този ход ще провокира Русия.

Украйна официално кандидатства за членство в НАТО миналата година след нахлуването на Русия. Същото направиха Финландия и Швеция - първата се присъедини към алианса по-рано тази седмица.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, миналия месец представи на държавите-членки документ с предложение, очертаващ "практически и политически" предложения за Киев, казаха официални лица. Това включваше предложение за нова декларация за отношенията на Украйна с НАТО, надграждаща изявлението от 2008 г.

Дипломати, участващи в разговорите тази седмица, казаха, че е имало сериозен дебат между външните министри в Брюксел за това какво трябва да бъде предложено на Украйна. Съюзниците показаха истински различия в исканията си, за разлика от широкото единство на НАТО, откакто президентът на Русия Владимир Путин нареди пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари миналата година.

"Предстоят ни няколко седмици тежки преговори, за да запълним тези пропуски и да постигнем политически резултат", каза един западен служител.

Всичките 31 членове на алианса са съгласни, че членството не е краткосрочен вариант и не може да се обсъжда сериозно, докато войната продължава.

Вместо това САЩ призовават съюзниците да останат фокусирани върху краткосрочната военна, финансова и хуманитарна помощ за Украйна, за да ѝ помогнат да устои и в крайна сметка да отблъсне инвазията на Русия. Практическата подкрепа като доставките на боеприпаси трябва да бъде основният приоритет за Вилнюс, казаха американски служители, като дискусиите за потенциални следвоенни политически отношения само отвличат вниманието от тази цел.