Новини

Среща на президента Радев с представителите на ДПС

  21.04.2023 11:42  
Среща на президента Радев с представителите на ДПС

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

В 11.00 часа започна срещата на държавния глава с представителите на Движението за права и свободи (ДПС). От страна на ДПС в днешните консултации участват Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев.

Срещата между президента Румен Радев и представители на ДПС започна със сладкиши, с които председателят на движението  Мустафа Карадайъ почерпи държавния глава. Днес мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам. Празникът е известен и като Шекер Байрам, защото се подаряват сладкиши.

В началото на срещата Румен Радев припомни, че на предишните консултации (при формирането на 48-ото НС) г-н Карадайъ се е оказал прав, като е посочил, че в процентно съотношение партиите в новия парламент ще постигнат същия резултат.

"Още тогава призовавахте за нов поглед върху политическия процес и търсене на нови подходи за формиране на управляващо мнозинство. Заложихте в кампанията си необходимостта да се търси диалог, разум и компромис, и според мен това е една от причините да затвърдите солидното си присъствие в парламента", отбеляза държавният глава.

"Като партия с голям парламентарен опит бих искал да чуя вашата оценка за политическите процеси в 49-ото НС и как оценявате възможността за съставяне на правителство. Защото пред парламента, а и пред Президентството, предизвикателствата са огромни", попита Радев в началото на консултациите с ДПС.

"Има риск и от несъставяне на правителство, и ако вървим по стандартната процедура с раздаването на мандатите, това ще доведе и до неуспех в законодателната дейност, което ще има трайни последици върху страната. Редица важни закони, от редица парламенти, чакат да бъдат приети, и се наслагват. Това е сложна, взаимосвързана система от проблеми, и тя зависи от времето и приоритизирането на разглеждането им", каза още президентът на страната.

Той също така попита "какви са условията ДПС да подкрепи мнозинството, при положение, че имате много общи интереси", попита Радев във връзка със заявката на движението, че ще бъде опозиция на оформилото се мнозинство от първите две партии. 

Той отбеляза, че държавният бюджет ще бъде внесен от служебното правителство, защото няма яснота кога ще има редовно правителство.

"За евро европейската интеграция на България ние имаме своя принос като ДПС. Още 1991 година, от трибуната на НС, нашият почетен председател, доктор Ахмед Доган заяви посоката за развитие на България, а именно членството в НАТО и ЕС. За наша гордост това се реализира, когато ние участвахме във властта. 2004 г. влязохме в НАТО и ДПС беше във властта. А 2007г. а влязохме в ЕС и ДПС беше във властта. Явно трябва ДПС да влезе във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната", заяви от своя страна Мустафа Карадайъ.

"Ако си спомняте, на предишната среща, пак говорихме за бюджета и тогава ние споделихме нашите опасения, че ако няма редовен кабинет и ясно мнозинство, което да нося отговорност за определен по-дълъг период от време и се отвори бюджета, само заявените политики, които тогава бяха в публичното пространство от полето на популизма бяха около 10 милиарда. Затова иде реч! В този случай не сме длъжни да кажем и още едно нещо - 2020 година трябваше да си разпишем оперативните програми и Плана за възстановяване и устойчивост и заедно със Стратегическия план за земеделието това са сумарно, грубо казано, 60 милиарда лева, които седят в Брюксел и чакат ние да си напишем домашното", подчерта Карадайъ. По-рано днес президентът Румен Радев разговаря с представителите на партия "Възраждане".

Вчера президентът Радев се срещна с първите две парламентарни формации – ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България", а по-късно днес той ще проведе политически консултации и с останалите две парламентарни групи в 49-ото Народно събрание - тези на "БСП за България" (от 13.00 часа) и на "Има такъв народ" (от 15.00 часа).

След края на политическите консултации с шестте парламентарни формации президентът трябва да реши кога ще връчи мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС.