Бизнес

Binance: Криптоиндустрията подкрепя регулациите

  21.04.2023 16:11  
Binance: Криптоиндустрията подкрепя регулациите

Криптоиндустрията е за регулациите, защото когато няма регулации, има много неяснота. Това заяви Веселин Георгиев, ръководителят на българското подразделение на водещата криптоборса Binance по време на среща с медиите в петък.

Регулациите дават яснота за това в каква рамка даден бизнес може да се движи, поясни той. Коментарът му бе във връзка с приетия в четвъртък европейски закон за криптопазара, известен като MiCA – първи път, в който правителствата се опитват да създадат надзор над индустрията от такъв мащаб.

Където има регулации, там забелязваме, че се създава една нова стартъп среда в криптоиндустрията, посочи още Георгиев. Той даде пример с Франция, която изпревари MiCA и преди това въведе свои регулации, което е помогнало за развитието на една нова стартъп екосистема в страната. Той посочи, че и български компании от сектора са отишли да направят бизнеса си там заради наличието на яснота за работа.

„Европа за първи път е напред от целия свят, пропуснахме две други онлайн революции и сега сме напът да хванем третата“, допълни той.

На въпрос дали ще се иска отделно лиценз за дейност и от България, Георгиев заяви, че към този момент не може да каже конкретно. Като общоевропейско законодателство MiCA позволява дадена криптокомпания да получи лиценз в една от страните в ЕС и с него да оперира и в останалите. На този етап Binance има регулаторно одобрение в Европа от Франция, Испания, Италия, Полша, Литва и Швеция извън рамките на MiCA. Всяка компания, работеща на територията на Европа, ще разполага с 18 месеца, в които да приведе дейността си в съответствие с новата законодателна рамка.

Що се отнася до това дали наличието на регулаторна рамка би могла да привлече повече потребители, от Binance заявиха, че това би могло да стане, може би, косвено.

"Като има повече регулаторна яснота, това значи, че индустрията, първо, е пораснала достатъчно, второ, продължава да се развива. Може би, и се надявам, да привлече повече хора към света на криптовалутите в Европа и България", посочи Георгиев. Като говорим за MiCA трябва да знаем, че каквото е в Европа, това ще е и в България, подчерта той.

По отношение на вече появилите се критики, че MiCA може би няма да е достатъчна и ще е необходимо надграждане, Георгиев заяви, че законът със сигурност ще трябва в някакъв момент да бъде надграден. Може би ще има малко по-чести промени, защото индустрията се променя, отбеляза той и допълни, че като се промени средата, трябва да се промени и законът.

Дойде ли краят на криптоневолите?

Според Георгиев никой не може да каже дали спадът на индустрията е към края си.

По думите му кризата в сектора от последната година е нещо добро за оздравяването на индустрията в дългосрочен план. Очевидно FTX (чийто крах от ноември 2022 г. се превърна в емблема на проблемите в сектора, бел. ред.) не беше компания, която се е управлявала по правилен начин, заяви Георгиев.

Въпреки това той бе категоричен, че криптопазарът се държи доста по-добре в трудни времена, отколкото традиционният финансов пазар. След трудната за сектора 2022 г., в която биткойнът изтри около 65% от пазарната си оценка, от началото на тази година налице е възстановяване на цената, както при токена, който прекрачи прага на 30 хил. долара, така и на по-широкия пазар като цяло.

"Не е проблем да има проблеми, важното е да знаеш как да се справиш с тях", посочи Георгиев, като напомни, че индустрията все още е млада и доста турбулентна.

Що се отнася до темата с дигиталните валути на централните банки (CBDC), Георгиев заяви, че Binance има по-скоро положителен поглед от гледна точка на ролята им на алтернативна валута.