Бизнес Коментари Новини

Левон Хампарцумян: Оборотът на парите в икономиката е много нисък, а това ни прави по-бедни

  25.04.2023 07:52  
Левон Хампарцумян: Оборотът на парите в икономиката е много нисък, а това ни прави по-бедни

„Ако приемем, че депутатите са представителна извадка на целия народ – ако народът е наред, и парламентът ще свърши работа както трябва. Въпросът е да се погледне малко извън краткосрочните, популистични цели и да се направи един балансиран бюджет с умерен дефицит. Защото да мислим, че е възможен излишък или нулев дефицит да се постигне за една година – очевидно не може. Но целта ни наистина трябва да бъде дефицит под 3%.“

Това каза за Euronews Bulgaria банкерът и финансов експерт Левон Хампарцумян. Той коментира предложения от служебното правителство проектобюджет с 6.4% дефицит.

За да се постигне тази цел, според него преди всичко трябва да се увеличи ефективността на българската икономика.

Примерно, оборотът на парите в икономиката е много нисък, а за това никой не говори. Всички тези бюрократични спънки, трудни процедури за обществени поръчки – това забавя оборота на парите в икономиката и де факто ни прави още по-бедни.

По думите му, сегашният проектобюджет е една индикация какво би се случило, ако всичко, което трябва да се похарчи, се похарчи тази година.

„По-хубаво е да има редовно правителство и да има бюджет. Защото това е и разделението на властите – правителството предлага нещо, но ние сме парламентарна република и парламентът има върховенство. Той гласува този бюджет, и след това редовното правителство, което го е предложило, трябва да го изпълни този бюджет“, обясни Хампарцумян.

„Разбира се, служебното също може да свърши тази работа, но крайното решение ще бъде винаги в парламента. И там би трябвало разумът да надделее над популистичните желания“, смята той.