Новини Реакция

Прокуратурата още разследва около Лена Бориславова и ББР

  28.04.2023 12:11  
Прокуратурата още разследва около Лена Бориславова и ББР

Софийската градска прокуратура продължава разследването на договора за правна помощ, подписан от Българската банка за развитие с адвокатска кантора, в която е работила бившият депутат от "Продължаваме промяната" Лена Бориславова. Това отговори на "Сега" говорителят на СГП и зам.-градски прокурор Христо Кръстов. Разследването започна през юни 2022 г., а срокът му засега е удължен до юни 2023 г.

Предстоят разпити на около 20 свидетели свидетели и приобщаване на документи, поясни Кръстев. Той не даде допълнителна информация, тъй като според наблюдаващият прокурор, ако се предоставят детайли, може да се повлияе на разследването или да се укрият документи.

"Софийската градска прокуратура наблюдава образувано досъдебно производство за съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка и от това е произлязла значителна вреда", обяви държавното обвинение миналия юли, когато се разбра, че води такова разследване. Това очевидно означава, че се разследват хора от ББР.

От миналия юни е известно, че прокуратурата проверява договор на ББР, свързан с Бориславова. Тогава тя коментира пред "Сега", че е научила от медиите за разследването. Но че знае както от ББР, така и от кантората, че държавното обвинение им е пращало въпроси конкретно за нея. Тя се учуди, че може да бъде разследвана за неизгодна сделка в случая, тъй като не е представлявала кантората, подписала договора с ББР. "Не става въпрос за факти, а за начина на действие на прокуратурата", посочи още Бориславова. Тя допълни, че не се притеснява от разследването и се надява, че в него правото ще надделее над политическите интриги.

"Прокуратурата се е "самосезирала", само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала новото ръководство (на банката, б. а.) в първите дни на битката. Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно. През май 2021 си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение", написа по-рано Бориславова във Фейсбук.

От ръководството на ББР е търсена информация за договора му с адвокатското дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" (ДГКВ) - кой, защо и при какви условия го е сключил. Лена Бориславова беше част от това адвокатско дружество. И във въпросния договор е посочена като предоставящ услугите от името на кантората.

ББР стана обект на много проверки и разкрития, докато Кирил Петков беше служебен министър на икономиката миналото лято. Стана ясно, че на определени фирми са отпускани необезпечени "балонни кредити". Не е ясно обаче дали прокуратурата свърши нещо по тази линия.