Анализи

Експерт за взрива: Целял е по-скоро да произведе някакъв ефект, отколкото да убие някого

  04.05.2023 12:24  
Експерт за взрива: Целял е по-скоро да произведе някакъв ефект, отколкото да убие някого

Инцидентът с кортежа на главния прокурор Иван Гешев продължава да е обект на коментари от експерти. Прави впечатление, че повечето от мненията са за действия, които могат да бъдат окачествени като грешки, ако приемем, че са действали професионалисти. дали тези грешки са случайни или нарочни, остава загадка.

Така днес пред БНТ експертът по антитероризъм Пламен Василев заяви, че при опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев или са действали професионалисти, които са допуснали грешка, или са искали да постигнат този ефект - да стане нещо, но не непременно да убият главния прокурор.

Василев е огледал мястото след взрива и намира за нетипично това, че взривното устройство е поставено под нивото на пътя. Възможно е заради това, че са бързали и са искали да го прикрият. Той посочи денивелацията между взривното устройство и най-близките видими следи - на около 4-5 метра.

Според него, най-добро насочване на взрива се осъществява, ако зад него има нещо достатъчно обемисто или тежко - като бетонен блок, чувал с пясък или дървена трупа. Дървото, което е над мястото, е обгорено, но не е горяло, т.е е било подложено на висока температура. Сачмите са нависоко в дърветата. Осколките може да са лизнали горната част на автомобила, ако допуснем, че самият автомобил е минал през тях, допълни Василев.

Той обясни, че мястото край пътя е голо, но през юни има висока трева, където спокойно може да се сложи пакет, който няма да се види. "Пет метра по-напред има мостче и ако там е бил сложен взривът, е щяло да има "прекрасна поразяваща способност", каза експертът.

Според него се е целяло по-скоро да се произведе някакъв ефект точно в онзи момент, отколкото да се убие някого.

"Но това са хипотези на базата на информацията, която са ни дали, а тя със сигурност е изкривена. Информацията не е достатъчна. Дава се на час по лъжичка, а всеки ден се опровергава това, което е споменато предния ден. От 20, 30, 50 хипотези някоя ще се окаже вярна", каза Василев.

Ако се е разчитало на пробиващите свойства на осколки, е нямало е да има ефект, тъй като пробиването на бронирани стъкла са на друг принцип - те са на слоеве. Един и същ куршум трябва да удари на едно и също място, за да пробие бронирано стъкло.

Според Василев взривното вещество не е тротил. Ако е самоделно, може да е взривно вещество на базата на амониева селитра, която се продава свободно в аптеките.

"Тя има по-слабо изразени взривни свойства и скорост на детонация. Като цяло е слабо взривно вещество и следователно е трябвало да бъде по-обемист пакет. Обемист пакет край пътя, прикрит и бързина...", каза експертът по антитероризъм.