Новини Реакция

ДПС поиска министри с брюкселски профил

  15.05.2023 11:59  
ДПС поиска министри с брюкселски профил

"Случилото се в последния един часпоказва колко нужна е съдебната реформа" - с тези първи думи Мария Габриел се обърна към представителите на ДПС по време на лидерската среща за съставяне на кабинет. Изказването ѝ е по повод изявлението на главния прокурор Иван Гешев.

Кандидатката за премиер с първия мандат на ГЕРБ предложи на Движението за права и свободи участие в експертен кабинет с хоризонт една година.

Мустафа Карадайъ ѝ отговори, припомняйки обещанието, което ДПС даде на избирателите си в хода на кампанията - че ще работи за съставянето на редовен кабинет и решаване на политическата криза. По думите му решението на всички кризи ще започне с намирането на отговор за излизане от патовата политическа ситуация.

Карадайъ постави и приоритетите на ДПС:

Спиране на прогресивното обедняване;

Предвидима среда за развитие на бизнеса;

Съдебна реформа и промяна на Конституцията;

Развитие на регионите с приоритет на малките населени места;

Спешно активиране на стратегическия план за земеделието;

Подкрепа за малкия и среден бизнес.

Лидерът на движението подкрепи идеята за кратък мандат, но ако има ясни поставени цели пред този кабинет. От думите му обаче стана ясно, че ДПС не е съгласна с идеята министри в проектокабинета да са само експерти. Карадайъ заяви, че всички в партията са "не лоши експерти".

"Министрите, особено тези, които ще влязат в министерствата с много инвестиции, трябва да познават Брюксел добре. Според нас профилът на кабинета трябва да изглежда европейски, брюкселски", каза още той.

Думите му идват на фона на непотвърдена официално информация, че ДПС ще предложи Илхан Кючук за външен министър, а Искра Михайлова - за министър на околната среда и водите. Тези две имена се завъртяха в медийното пространство миналата седмица, когато стана ясно, че партиите вече се договарят за министерски кресла.

Мария Габриел прие идеята в кабинета да влязат хора, които познават Брюксел, и заяви, че са нужни хора, които знаят как процесите да бъдат забързани. В края на срещата Карадайъ заяви, че трябва ускорено да се върви към съставяне на мнозинство за кабинет, който ще направи необходимото, за да бъде приет бюджет.

"Да вървим стъпка по стъпка към решаване на политическата криза, за да можем да решаваме проблемите на хората", заключи той.