Новини

Испания подкрепя България за Шенген

  15.05.2023 20:00  
Испания подкрепя България за Шенген

Посланикът на Испания у нас Алехандро Поланко Мата е потвърдил твърдата подкрепа на Испания за присъединяването на България към Шенгенското пространство, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си.

Министърът на външните работи в служебния кабинет Иван Кондов прие на среща в МВнР посланик Алехандро Поланко Мата.

Фокус на разговора им е било и българо-испанското сътрудничество в области от взаимен интерес като икономика, енергетика, търговия, туризъм, образование.

Двамата са обсъдили и отношенията по оста София - Скопие и проблемите на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония.

В хода на разговорите бяха изтъкнати традиционно добрите отношения между двете страни, като министър Кондов поздрави испанската страна за предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз през втората половина на 2023 г. и изрази увереност в успеха му.

В средата на април, след среща на заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова и испанския държавен секретар по въпросите на Европейския съюз Паскуал Игнасио Наваро Риос, беше съобщено, че Испания, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС през втората половина на 2023 г., подкрепя членството на страната ни в Шенген и ще продължи диалога в тази посока.