От мрежата

Дрон на терасата, ощипана госпожица с охрана. Сапунката в прокуратурата продължава

  16.05.2023 14:24  
Дрон на терасата, ощипана госпожица с охрана. Сапунката в прокуратурата продължава

Сапуненият сериал с взаимни обвинения по върховете на прокуратурата продължава с епизод пореден. Във вторник зам.-шефът на националното следствие Ясен Тодоров заяви пред БНТ, че дрон обикалял около терасата на ваканционно семейно жилище. И уточни, че не искал да се оплаква.

Тодоров е в конфликт с началника си Борислав Сарафов, който пък се скара с главния прокурор Иван Гешев. Ден по-рано Сарафов обяви, че се бои за живота си, защото знаел как действа Гешев, поиска и получи охрана от министерство на правосъдието. Гешев също твърди, че животът му е заплашен след взрива край колата му на 1 май.

Така и тримата говорят за заплахи, а в същото време никой не желае да си подаде оставката. Разположението на силите е следното – Гешев иска оставката на Сарафов, Сарафов иска оставката на Гешев и Тодоров, а Тодоров критикува Сарафов, че досега не се подал оставката.

Този абсурд продължава повече от седмица, а досега Висшият съдебен съвет, който назначава и освобождава, не е взел никакво отношение. Дори искането за оставка на главния прокурор, внесено от шестима членове, не е разгледано до момента.

Вярвам на експерта, но няма да ви кажа кой е

Тодоров има основна роля в първоначалните действия на следователите покрай взрива, довели впоследствие до скандал. Той е човекът, довел на местопроизшествието митичния израелски експерт, дал становище, че взривът е смъртоносен. Въпреки че му вярва на 100% Тодоров отказва да спомене дори името му. Обяснява, че израелецът бил член на академия, която обучава "най-добрите антитерористи в света". Той пристигнал у нас по друг повод и сам предложил помощта си, твърди зам.-шефът на следствието.

МВР даде съвсем друго становище по въпроса със силата на взрива. Вътрешният министър Иван Демерджиев твърди, че експлозията не е можела да пробие бронировката на колата на Гешев и не е било възможно някой да бъде наранен.

"Израелският специалист, който беше на мястото, изложи своето становище и аз му имам пълно доверие. Ако експертизата каже друго, ще си подам оставката. Становището на този човек е, че е използван взрив за военни цели, изстрелва осколки с много голяма скорост, които имат много голям поразяващ ефект", заяви Тодоров.

Дрон във ваканционното жилище 

Зам.-шефът на следствието разкритикува формалния си началник Сарафов заради атаката срещу главния прокурор. Тодоров е на страната на Гешев в този конфликт.

"Не може да се държиш като ощипана госпожица, не може да искаш охрана", каза той по повод медийната изява на Сарафов от понеделник.

Тодоров коментира, че срещу самия него имало заплахи, но не искал да се оплаква.

"От вчера следобед един дрон обикаля и влиза в терасите на едно ваканционно жилище, което е собственост на родителите на съпругата ми и го ползваме всеки уикенд. Аз не плача, не се оплаквам", каза той.

На въпрос дали се страхува от нещо той отговори:

"Аз съм на 55 години, ако се страхувам, трябва да напусна този пост. Аз предпочитам да бъде пронизан в гърдите прав, отколкото да наведа глава и да ми я отсече някаква сабя".