Коментари

Мария Габриел: Ще изпълним мандата, предлагаме експертен кабинет за 1 година

  17.05.2023 10:05  
Мария Габриел: Ще изпълним мандата, предлагаме експертен кабинет за 1 година

Номинираната за премиер Мария Габриел заяви в НС, че ще изпълни първия проучвателен мандат и ще върне при държавния глава в понеделник папката със структура и състав на правителството . 

Тази седмица отново е отворена за разговори с политическите сили в НС, но вече на друг етап - уточняване на структурата на Министерски съвет и състава му, подчерта тя.

Кабинетът ще е експертен с мандат 1 година.  Габриел вярва, че има отговорни политици и в НС, които могат да подкрепят първия мандат.

Въпреки оттеглянето на БСП от ГЕРБ-СДС няма как да разчитат на “Възраждане”, тъй като принципната позиция, многократно повтаряна от лидера Костадин Костадинов, е, че те няма да подкрепят първия мандат. Затова според Габриел няма смисъл и логика да се водят такива разговори с формацията.

На въпрос на “Хоризонт” дали би се съгласила да е кандидат за премиер с втория мандат и дали ГЕРБ-СДС би подкрепила този вариант, Габриел не даде конкретен отговор, но каза, че “не вижда политическа логика” в такова решение.

Запитана дали съжалява, че като ключов приоритет е посочила именно внасяне процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, Габриел отговори, че всичко, което се е случило след това, всъщност я води до извода, че този ход е бил правилен, тъй като това е тема и на обществото. Бившият еврокомисар отново подчерта, че е имала предвид не просто персонална промяна на върха в прокуратурата, а цялостна съдебна реформа. 

Запитана дали е “пожертвала” еврокомисарското си място, тя заяви, че за нея е било важно да бъдат спазени процедурите.