Новини Реакция

Съюзът на съдиите призова за отстраняване на Гешев, Сарафов и ВСС

  17.05.2023 10:27  
Съюзът на съдиите призова за отстраняване на Гешев, Сарафов и ВСС

Съюзът на съдиите в България поиска от Висшия съдебен съвет незабавно да отстрани от длъжност главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов, след което и членовете на т.нар. съдебно правителство да подадат оставка.

“Призоваваме всички членове на Висшия съдебен съвет незабавно след това да подадат оставка и да напуснат съвета, тъй като отговорността за назначаването на Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров на тези длъжности е изцяло и несъмнено тяхна“, се казва в позицията на най-голямата съдийска организация в страната.

Съюзът настоява за проверка на изнесените от Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров факти по скандалите, започнали след т.нар. атентат срещу главния прокурор, както и на цялостното им творчество в прокуратурата.

“Многократно, недвусмислено и аргументирано сме заявявали, включително преди  избора на Иван Гешев за главен прокурор, че същият е абсолютно непригоден за този пост поради пълната липса на необходимите съгласно закона професионални и нравствени качества“, се казва в позицията на ССБ.

Съдийският съюз напомня, че на 11 май членът на ВСС Атанаска Дишева е предложи да се обсъди въпроса за взрива край кортежа на Иван Гешеви последвалите обвинения между него и Борислав Сарафов. ВСС обаче е отхвърлил предложението. Междувременно още същия денкандидатът запремиер на ГЕРБ Мария Габриел е обявила готовност да поиска уволнението на Гешев за уронване на престижа на съдебната власт. Последва и одобрението на ДПС.

“На следващия деннастъпи магическа и радикална промяна в убежденията на част от мнозинството, отхвърлило категорично възможността Пленумът на ВСС да се занимава с обсъждане поведението на Иван Гешев и на публичния конфликт между него и Сарафов“, припомня Съюзът на съдиите.

Шестима членове на Прокурорската колегия внесоха предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор поради тежко нарушение на служебните му задължения по време на първоначалния оглед намястото на взрива.

“Едва ли е необходимо да припомняме предишните осветявания на задкулисните механизми за овладяване на държавните институции: така наречените скандали „Мишо Бирата“, тефтера на Филип Златанов, „Ти си го избра“, разговорите между бившите съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова, в които Янева твърди, че Бойко Борисов е оказвал влияние на предишния главен прокурор Сотир Цацаров да я „опраска“, т.е.  да предприеме действия, които да доведат до нейното освобождаване от длъжност,  признанията на бившите председатели на съдебни органи Веселин Пенгезов и Методи Лалов за влиянието на Делян Пеевски в кадровия процес на административни ръководители в съдебната власт, „Цум-гейт“,  придобилите в последните години широка публичност аудиозаписи с признанието на лидера на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов за водещата му роля в избора на предишния главен прокурор и наложилото се обществено внушение, че това влияние всъщност представлява реалният избор на главен прокурор, а последвалото гласуване във ВСС е единствено недотам изкусна форма за придаване на все по-изтъняваща привидност на законност“, пише Съюзът на съдиите.

Според ССБ това неизчерпателно изброяване ясно показва недопустимо политическо и криминално вмешателство в съдебната власт зад фасадата на публичните процедури, което представлява тежко нарушаване на авторитета на съдебната власт.

“Заемащият в момента длъжността главен прокурор Иван Гешев показа завидни театрални умения, късайки оставката си пред журналисти и разкривайки разговори, договорки, обвързаности, дори чувства на обида от “предателството“ на политици и политически партии. Цялото драматично изложение на Иван Гешев беше несъмнено политическо и лично, показващо че длъжността му и цялата съдебна власт се използват само като инструмент на тези амбиции“, допълват съдиите.

Според ССБ вече не може да се говори само за уронване авторитета на съдебната власт, а за унищожаване на авторитета на съдебната власт от лица, непритежаващи професионални и нравствени качества за заемане на каквато и да било длъжност в съдебната система.

“От всички нас, българските граждани, зависи да настояваме за промяна. За да се случи това, се изисква честно да си дадем сметка за мащаба на вредите и да не позволяваме да бъде подменена истината“, казват съдите.

“Даваме си сметка за очевидните вреди, които политическата система и сенчестите центрове на власт вече са нанесли върху способността на съдебната власт да се самоуправлява в обществен интерес и върху кадровите процеси в прокуратурата в частност. Всички правни средства за промяна на модела на съдебната власт са в ръцете на изпълнителната и законодателната власт“, допълва организацията.