Спорт

Стефка Костадинова посрещна Томас Бах

  17.05.2023 18:18  
Стефка Костадинова посрещна Томас Бах

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах пристигна днес на двудневно посещение в България. На летище "София" германецът бе посрещнат от председателя на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова със сърдечно "Добре дошъл", след което двамата проведоха кратък разговар. На срещата присъства и генералният секретар на БОК Белчо Горанов. Една от най-влиятелните личности в света пристига у нас във връзка с кулминацията на тържествата по отбелязване на 100-годишнината на родната олимпийска централа.

Това е втора визита на  Бах в България в качеството му на президент на Международния олимпийски комитет. Преди 5 години той посети страната по време на безпрецедентното едновременно домакинство на три световни първенства във водещи олимпийски спортове.

"За мен е чест да бъда част от тържествата по отбелязване 100-годишнината на Българския олимпийски комитет. България е държава с огромни традиции и много успехи в световния спорт. Имате история, с която можете да са гордеете. Преди пет години бях тук по времето, когато домакинствахте на три големи световни първенства в олимпийски спортове.  Това говори за високата класа на България в спорта. Искам сега да видя и да поздравя лично българските олимпийци, вашите заслужили треньори, деятели и да получа директни впечатления какво се случва в българския спорт, какво ще е неговото бъдеще. Уверен съм, че той и занапред ще има успехи и велики личности, като президента на БОК - световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова. В близките часове заедно с хората от моята делегация ще имаме много срещи и разговори в България и се надявам, че те ще бъдат от взаимна полза.", бяха първите думи на президента на МОК в София.

Програмата на посещението предвижда днес среща с президента на Република България Румен Радев, а веднага след това Бах ще присъства на откриването на изложбата с уникални снимки и документи от вековната история на БОК. По време на събитието от 17:30 часа в Градската градина пред Народния театър Стефка Костадинова ще връчи на Томас Бах факсимиле от безценен документ - Постановление на Министерския съвет от 1896 година, с което България командирова на Олимпиадата в Атина петима спортисти, сред които и единственият състезавал се там за България - гимнастикът Шарл Шампо. По този начин страната става една от 14-те, възстановили преди 127 години с участието си в гръцката столица древната традиция и поставили началото на един от най-значимите глобални феномени на днешно време - Олимпийските игри.

Точно в 19:30 часа тази вечер в Централния военен клуб в присъствието на президента на Република България и президента на МОК започва кулминацията на тържествата, отбелязващи вековния юбилей на БОК. Сред близо 400-те гости на церемонията са поканени всички олимпийски медалисти на България, изтъкнати треньори, дейци и спортни ръководители, общественици, политици и творци.