Светът

Кълъчдароглу: Ердоган драска на вратата на Русия и докара 10 млн. мигранти

  18.05.2023 12:07  
Кълъчдароглу: Ердоган драска на вратата на Русия и докара 10 млн. мигранти

Основният опонент на президента Реджеп Тайип Ердоган показа след кратко мълчание новия тон на кампанията за балотажа. Във видеоклип, разпространяван в "Туитър", той обвини държавния глава, че "драска на вратата" на Русия и се "ориентира" към нея, но и че под негов надзор правителството е позволило "10 млн. незаконни мигранти" в страната.

"Няма да оставим страната си на фалшив лидер, който вчера беше съпредседателят на "Великия Близък изток", а днес се е ориентирал към Русия, на чиято врата се превива и драска", каза Кълъчдароглу.

Това е втората подобна атака, свързана с Русия, в хода на кампанията; миналата седмица опозиционният лидер направо я обвини, че стои зад видео с мним секс запис с оттеглил се противник, Мухарем Индже.

Противниците на Ердоган обаче започват да отправят по-остри послания десет дни преди балотажа, на който според повечето наблюдатели Ердоган в момента изглежда като фаворит.

Тази промяна обхваща и сирийците. Като говори за "10 млн. мигранти", кой засяга тема, отприщила силно недоволство в турското общество, но по която радикалното говорене бе по-скоро в ръцете на крайнодесните политици. "10 млн. мигранти" и "12 млн. мигранти" са фрази, използвани особено много от Юмит Йоздаг, лидера на Партията на победата, чиято единствена цел е 3.6 млн. сирийци, избягали от режима на Башар ал Асад, да бъдат депортирани.

"Няма да изоставим родината си на този манталитет, който докара 10 млн. незаконни бежанци", нито на "онези, които гледат на жените като на обекти", каза още той. Наблюдатели очакваха опозицията да се бори за гласовете на ултранационалиста Синан Оган, за когото миграцията е основна тема.