Светът

Молдова: Искаме да се присъединим към ЕС възможно най-скоро

  18.05.2023 13:07  
Молдова: Искаме да се присъединим към ЕС възможно най-скоро

Молдова настоява да се присъедини към Европейския съюз възможно най-скоро, за да се защити от руските заплахи. Това заяви президентката на страната, Мая Санду, в интервю за Франс прес.

Санду посочи, че според нея молдовската демокрация може да бъде спасена само ако страната стане част от ЕС. Тя изрази съжаление, че Русия ще продължи да представлява източник на нестабилност в бъдеще и заяви, че Молдова трябва да се защити.

Санду посочи, че на 1 юни страната ще организира първа голяма среща на върха с членки на ЕС, включени в разширения формат на Европейската политическа общност.

Тя обвини Русия през февруари в замисъл за държавен преврат с цел сваляне на молдовското правителство и призова за организиране на голям проевропейски митинг, с който да се покаже подкрепа за еврочленството на Молдова.

Санду посочи, че войната в Украйна изясни значението на свободния свят и авторитарния свят и повдигна въпроса за еврочленството на Украйна и Молдова.

Молдова получи статут на официален кандидат за членство в ЕС през юни миналата година, но е необходимо да продължи с реформите, особено в борбата с корупцията. Страната трябва също така да намери решение на въпроса с Приднестровието, проруски регион с 300 000 жители в източната част на страната.

Санду призна, че има още работа за вършене в Молдова и че това е основната цел на молдовските власти в момента, предаде БТА.